Още по темата

Управителят на БНБ Иван Искров няма да се поддаде на опити за натиск и отклоняване на общественото внимание и във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона.

Това се казва в съобщение на централната банка по повод излъчения от "Господари на ефира" видеоклип, в който гуверньорът на БНБ Иван Искров пее прегърнат с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка, заявяват още от централната банка.

В съобщението на БНБ се казва още, че централната банка ще обжалва решението на Софийския градски съд от 22 април 2015 г., с което съдът обяви Корпоративна търговска банка (КТБ) АД в несъстоятелност, в частта, в която съдът е определил за начална дата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г.

6 ноември е датата на вземане на решение от управителния съвет на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. Позицията на Централната банка е, че като начална дата на неплатежоспособност следва да бъде определена датата 30 септември 2014 г., когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети.

Когато собственият капитал на банка е отрицателна величина, управителният съвет на БНБ задължително отнема лиценза й, което е направил със своето решение от 6 ноември 2014 г. на база отчетите на банката към 30 септември 2014 г., посочват от Централната банка.