Още по темата

Европейската комисия (EK) възнамерява да води преговори за разрешаване на антимонополните претенции към "Газпром" с представители на самата компания, а не с властите в Русия, както предлагат от компанията.

Това заяви днес на пресконференция говорителят на ЕК Рикардо Кардосо.

Това са отношения между Еврокомисията и "Газпром", а не руските власти, отбеляза той.  Oт ЕК подчертават, че в случая става дума за конкуренция, а не за политика.

"Това е въпрос на конкуренцията, нищо политическо не можем да добавим. Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер ясно заяви, че всички компании, работещи на пазара на ЕС, трябва да спазват законите на ЕС", заявяват от ЕК.

На 22 април Европейската комисия изпрати на "Газпром" официален списък с претенции като част от антимонополно разследване, започнато през 2012 г.

ЕК обвини Газпром в злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар в осем страни от ЕС - Естония, Унгария, България, Чехия, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Брюксел е на мнение също така, че системата на ценообразуване, използвана от руската компания, не съответства на нормите на ЕС.

"Газпром" определи като необосновани претенциите на Еврокомисията и обяви, че спорът трябва да бъде разрешен на междуправителствено ниво.