Още по темата

Бенедикт Къмбърбач, Кийра Найтли, Чиуетел Еджиофор, Хелена Бонам Картър и Вивиан Уестууд са имената на само част от 250-те знаменитости от света на изкуството, които подписаха открито писмо, призоваващо сънародниците им да гласуват за оставане в Европейския съюз.

Писмото е публикувано във в. "Гардиън", като в него някои от най-известните артисти, музиканти, писатели предупреждават, че страната им ще стане "аутсайдер, викащ отстрани", ако британците гласуват за излизане от ЕС на референдума на 23 юни.

Вижте част от лицата в галерията ни: "Британски знаменитости подкрепиха оставането на Англия в ЕС"

"Великобритания е не само по-силна в Европа, тя е с по-голямо въображение и креативност . . . Нашият глобален творчески успех ще бъде сериозно намален, ако излезем от ЕС", заявяват знаменитостите.

Те допълват още:

"От най-малката галерия до най-големия блокбъстър - много от нас са работили по проекти, които изобщо нямаше да съществуват, ако не бяха финансирани от ЕС", заявяват те.

Писмото е подписано също от режисьора Дани Бойл, поетесата Каръл Ан Дъфи, писателите Хилари Мантел и Джон льо Каре, както и от актьорите Бил Наи, Доминик Уест, Кристин Скот Томас, и певците Палома Фейт и групата "Хот Чип".

Допитване до британската Федерация на творческите организации и компании показа, че 96 процента от членовете ѝ искат да останат в ЕС. Сред посочените причини са достъп до европейския пазар и европейските фондове, свободата на движение на талантите, както и оказваното влияние.

Решението за провеждане на референдум за членството на Великобритания в ЕС стана ясно в края на февруари.

След заседание на британското правителство премиерът Дейвид Камерън заяви в кратка реч, че Великобритания ще бъде по-силна и по-сигурна в един реформиран Европейски съюз. Камерън окачестви референдума като „едно от най-важните решения“ за цяло поколение.

В своето изказване той предупреди, че напускането на ЕС ще бъде „скок в тъмното“, както призова избирателите да подкрепят споразумението, което е постигнал в Брюксел.

„Тези, които искат да напуснат Европа, няма да ви кажат, как британските предприятия ще имат достъп до свободната търговия на единния пазар или как ще бъдат запазени работните места, или колко ще се покачат цените. Всички те предлагат поемане на риск в момент на несигурност - скок в тъмното“.

В директен призив към избирателите, Камерън каза: „Изборът е във вашите ръце - но моята препоръка е ясна, аз вярвам, че Великобритания ще бъде по-безопасна, по-силна и за нея ще е по-добре да остане в един реформиран Европейски съюз“.

Припомнете си какво каза още той във видеото: