Още по темата

Великобритания официално отказа да председателства Европейския съюз догодина, заявиха от администрацията на британското правителство.

По регламент, пред 2017-та година на ротационен принцип страната трябваше да стане домакин на съюза:

 „Тереза Мей е информирала председателя на Европейския съвет Доналд Туск за решението си по време на телефонен разговор във вторник, отбелязвайки, че правителството ще бъде заето с преговорите за напускане на ЕС“, коментират от кабинета на новия премиер на Великобритания.

Новината постави въпроса дали България ще е следващата страна домакин на ЕС, тъй като според ротационния принцип сме определени за 2018-та година.

А ето и повече за подготовката на България:

Вече е готов сайта www.eu2018.bg, на който се дава информация за подготовката на Българското председателство.

От страницата научаваме, че до края на юли ще стане ясно кога започва нашето председателство:

„За нас по-благоприятната ситуация е председателството ни да се запази в сега определената времева рамка, но по всяка вероятност ще трябва да адаптираме процеса по подготовката, така че да успеем да поемем ротационното председателство на Съюза на по-ранен етап“, коментира на страницата на сайта вицепремиерът Меглена Кунева.

Най-вероятно обаче се очаква нов коментар във връзка с новината от Великобритания.

Ето и част от разходите към момента:

За пилотни обучения за подготовката на Председателството са похарчени общо 128 000 лв. Парите са усвоени от Института по публична администрация и Дипломатическия институт към МВнР.

Администрацията на Министерския съвет е усвоила 24 000 лева, с които е анализирала данни, свързани с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

За стажове в страни членки и институции на ЕС през 2015 г. са похарчени 70 000 лв., а още 24 000 лв. за още един анализ, свързан с Председателството. Този път той е за изработването на Проект на програма за обучение на екипа.

Общо 900 000 лв. ще похарчи през тази година правителството за комуникационните политики около членството на България в ЕС.