Още по темата

България поема председателството на Европейския съюз (ЕС) от 1 януари 2018 година. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която участва в конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Новината стана ясна късно снощи,

а по план страната ни трябваше да е начело на ЕС втората половина на 2018 година. 

Това потвърди и външният министър Даниел Митов във "Фейсбук": 

Заради излизането на Великобритания от ЕС, какъвто бе резултатът от референдума, се наложи Съветът на ЕС да приеме преработения график на ротационните председателства до 2030 година. Съгласно него страната ни ще поеме за първи път ротационното председателство на Евросъюза през първата половина на 2018 г.

Местят депутатите, новата пленарна зала със стъклен купол

По принцип това трябваше да стане от 1 юли 2018 година. Заради Брекзит обаче се наложи председателствата да бъдат изтеглени с 6 месеца, тъй като заради процедурата по напускане на Общността, Великобритания обяви, че ще се откаже от председателството си през втората половина на 2017 година.

Имаше опасност дори да председателстваме ЕС още по-рано - през 2017-та. 

Преди месец ресорната министърка Меглена Кунева призна, че България сериозно изостава в подготовката да поеме ротационното ръководство на ЕС.

Заради Брекзита се измества и времето за Естония - вместо първата половина на 2018-та,

Естония ще председателства втората половина на 2017-та.

"Ние ще се справим добре със своята задача да станем страна-председател на ЕС с половин година по-рано и няма да намалим качеството на нашата работа“, заяви във вторник министър-председателят на Естония Таави Рийвас.

Ето и повече за подготовката на България:

Вече е готов сайта www.eu2018.bg, на който се дава информация за подготовката на Българското председателство.
От страницата научаваме, че до края на юли ще стане ясно кога започва нашето председателство:

„За нас по-благоприятната ситуация е председателството ни да се запази в сега определената времева рамка, но по всяка вероятност ще трябва да адаптираме процеса по подготовката, така че да успеем да поемем ротационното председателство на Съюза на по-ранен етап“, коментира на страницата на сайта вицепремиерът Меглена Кунева.

Най-вероятно обаче се очаква нов коментар във връзка с новината от Великобритания.

Ето и част от разходите към момента:

За пилотни обучения за подготовката на Председателството са похарчени общо 128 000 лв. Парите са усвоени от Института по публична администрация и Дипломатическия институт към МВнР.
Администрацията на Министерския съвет е усвоила 24 000 лева, с които е анализирала данни, свързани с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.
За стажове в страни членки и институции на ЕС през 2015 г. са похарчени 70 000 лв., а още 24 000 лв. за още един анализ, свързан с Председателството. Този път той е за изработването на Проект на програма за обучение на екипа.
Общо 900 000 лв. ще похарчи през тази година правителството за комуникационните политики около членството на България в ЕС.