Още по темата

Страхът от евентуално влизане на Турция - 76-милионна страна с мюсюлманско население, в ЕС, набира все по-голяма популярност в разгара на кампанията "за" и "против" оставането на Острова. 

На 23 юни поданиците на Обединеното кралство трябва да решат да остане ли страната им част от Европейския съюз.

Брекзит все по-често се обвързва с присъединяването на Турция

Като доказателство за това е билборд, заснет в Салфорд, Англия. 

На него на червен фон е изписано: "Турция (население 76 милиона)" се присъединява към ЕС". 

За илюстрация е използван паспорт - в момента тече засилен дебат по върховете на ЕК за падането на визите за турски граждани за Шенгенското пространство. Най-отдолу пише: "Гласувай за напускане". 

За да стане това обаче от Брюксел са категорични, че Анкара трябва да изпълни 72 точки, сред тях е промяна и на антитерористичното законодателство, срещу което Ердоган е категорично против. 

По последни данни 51 на сто от британците са "за" оставане на страната в ЕС.

Междувременно продължава кампанията на известни личности за оставане в Съюза. 

Повече от 140 европейски знаменитости от сферата на културата, науката и спорта, написали "любовно писмо" на британците, в което ги молят да изберат оставането в Европейския съюз на референдума на 23 юни.

Сред подписалите писмото са също Бьорн Улвеус от АББА, спечелилата Нобелова награда за литература писателка Херта Мюлер, белгийските режисьори Жан-Пиер и Люк Дарден. 

"Искахме да кажем колко много ценим участието на Великобритания в Европейския съюз. С Вашата страна ни свързват не само договори, но и възхищение и любов. Всички ние се надяваме, че ще ги подновите", пишат авторите на писмото.