Още по темата

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че споразумението за реадмисия на бежанци с Европейския съюз ще бъде прекратено, ако не бъде постигнат напредък по отношение на премахването на визите за турски граждани.

Той каза това по време на пресконференция на Световната хуманитарна среща на върха в Истанбул, във вторник.

Турският лидер говори за предстоящата поредица от срещи между министъра на външните работи и представители на Европейския съюз, при които „ще видим дали ще има някакъв напредък или не. Ако не, не се обиждайте, но решението за споразумението за реадмисия няма да мине в парламента на Република Турция”.

Ердоган: Депутат, академик, журналист… те са терористи

Жената на Ердоган: Харемът е бил школа за жените

Турски министър: Осуетихме опит за държавен преврат

Турция цензурира изложба. Присъди за журналисти

Ердоган повтори, че Европейският съюз „не трябва да налага нови критерии, защото това е Турция.”

Той допълни, че 6-те милиарда, обещани от Брюксел при сключването на сделката за бежанците през март, все още не са преведени.

Срещата на върха, която се провежда в продължение на два дни, има за цел да се преосмисли цялостната стратегия за помощ за бежанците в опит светът да се справи с това, което генералният секретар на ООН Бан Ки Мун описа като най-тежката хуманитарна криза след Втората световна война.

Руският президент Владимир Путин обаче не присъства, а от Лекари без граници обявиха, че също няма да вземат участие, критикувайки конференцията като “прикриваща проблемите с добри намерения”.