Още по темата

На извънредно заседание късно тази нощ сръбското правителство одобри създаването на съвместни военни и полицейски екипи, които ще бъдат изпратени по границите с България и Македония с цел спиране на нелегалните мигранти.

Новината бе разпространена в 23:30 ч. българско време след приключването на заседанието на кабинета, което бе ръководено от премиера Александър Вучич.

"Задачата на военните и полицейските сили ще бъде да предотврати нелегалното влизане на мигранти от Република България и Република Македония. В същото време те ще имат за задача да предадат на правосъдните органи трафикантите на хора, които извършват тази нелегална дейност на територията на Сърбия".

Това се казва в краткото съобщение, което бе публикувано тази нощ от пресслужбата на сръбското правителство.

В неделя след обяд сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин по време на визитата си в град Ниш открито

обвини България, че страната ни не пази границите си.

"В случая ние имаме страна-членка на ЕС - България, която държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария напълно затвориха границите си. Сърбия няма да стои със скръстени ръце между тях и да чака", каза Александър Вулин.

Предложението за създаване на съвместни екипи бе направено в събота по време на заседанието на Бюрото за координация на работата на спецслужбите при разрешаването на мигрантската криза.

"Ще създадем съвместни армейски и полицейски екипи, които ще защитават границите ни от нелегалното влизане на мигранти", каза тогава сръбският премиер Александър Вучич след заседанието на Бюрото.

"Мигрантската криза е най-тежкият проблем за Сърбия.

В 7:00 ч. тази сутрин (16 юли, бел.ред.) на нашата територия имаше 2699 мигранти - 85% от тях са от Афганистан и Пакистан. Много малко са от Сирия. Ние се намираме в ситуация, в която хората от Афганистан и Пакистан нямат никакъв шанс да бъдат приети в ЕС, а при нас са пристигнали от страна на ЕС. Сърбия е длъжна да защити националните и държавните си интереси и поради тази причина приехме това предложение единодушно", каза още Вучич.

Центърът за настаняване на бежанци в Белград затвори врати от 1 юли за неопределено време, защото не може да се справи с потока бежанци, които постъпват на ден. (Вижте видеото горе)

След като Унгария въведе по-строги мерки за контрол на границите си в Сърбия се стигна до значително увеличаване на броя на мигрантите.

Според властите в Белград в момента на територията на страната има около 3000 мигранти

и техният брой се увеличава всеки ден с по няколко стотин души. Най-много идват от България.

Припомняме, че властите в Македония също взеха решение за увеличаване на полицейските и военните патрули по границите с цел да се предотврати една евентуална нова мигрантска вълна