Още по темата

Снимка на удавено бебе мигрантче в ръцете на германски спасител беше разпространена днес от хуманитарна организация и потресе целия свят, предаде агенция Ройтерс.

Целта на организацията е да убеди европейските власти да гарантират безопасното пътуване на мигрантите, след като стотици е удавиха в Средиземно море миналата седмица.

Бебенцето, което изглежда на не повече от годинка, е извадено от морето в петък

след преобръщането на дървена лодка. 45 тела са Реджо Калабрия в неделя на борда на кораб на италианския флот, който прибра 135 оцелели от този инцидент.

Спасителят от снимката е изпратил имейл до хуманитарната организация, в който споделя името си – Мартин, но не желае да разкрива фамилията си. Той разказва, че е забелязал бебето във водата, което изглеждало „като кукла с протегнати ръце“.

„Хванах бебето за предмишницата и внимателно издърпах телцето му в прегръдките си, сякаш беше още живо. Малките му пръстчета бяха протегнати във въздуха, а

очичките му блестяха приятелски, но неподвижни“,

разказва Мартин.

Спасителят, който е баща на три деца, добавя: „Започнах да пея, за да се успокоя и за да дам някакъв израз на този неразбираем, сърцераздирателен момент. Само преди шест часа това дете е било живо“.

Също както снимката на 3-годишния Айлан, лежащ безжизнен на турския бряг миналата година, така и този кадър сега дава човешки облик на повече от 8000 души, които са загинали в Средиземно море от началото на 2014 г.

Почти нищо не се знае за бебенцето,

което веднага е било предадено на италианския флот. Спасителите не могат да потвърдят дали е било момиченце или момченце, както и не се знае майката или бащата на детето са сред оцелелите.