Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел посъветва всички, които се страхуват от бежанците, лично да се запознаят с тях.

„Препоръчвам всеки, който се страхува, ако има възможност, просто лично да се запознае с човек, който е избягал при нас.

Това са хора, които са преживяли много и са се настрадали, и както при нас, те имат своите проблеми и надежди”,

заяви Меркел в интервю za седмичното списание BUNTE (Бунте).

„Разбира се, ние в Европа твърде късно видяхме

колко непоносимо е станало положението в (техните) страни, хората не виждаха друг изход, освен да оставят съдбите си в ръцете на трафикантите и контрабандистите“, добави Меркел.

Тя увери, че „всички социални държавни програми ще бъдат продължени“ за съответните групи население, въпреки наличието на значителен брой мигранти.

По данни на Европейската гранична служба Frontex (“Фронтекс”)

1,8 млн. мигранти са влезли в страните от ЕС миналата година. 

Изказването й идва на фона на поредните сигнали за насилие от мигранти над германки

Миналата година Меркел заяви, че Германия ще приеме всички сирийски мигранти. Все пак канцлерът направи уточнението, че Европа няма да приеме икономическите мигранти, а само тези, които бяга от война - във видеото горе

Това навлече на канцлерката гнева на редица европейски политици.

Чешкият президент Милош Земан я разкритикува през февруари: „Меркел направи две грешки. Първата бе, когато Германия покани всички сирийци. Какво стана след това? Днес всички са от Сирия”

Австрийският ексканцлер, който подаде оставка преди месец, заяви, че страната му няма да стане чакалня за мигрантите, тръгнали към Германия. 

Редица страни затвориха границите си, а от 18 март

е затворен и т.нар. "Балкански маршрут" - така вече хилядите бягащи от Близкия Изток и Северна Африка не могат да продължат към сърцето на Европа през Македония. 

Преди дни и говорителят на главния прокурор Румяна Бъчварова заяви, че страната ни е само междинна спирка за мигрантите по пътя им към Германия.