Още по темата

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира ДАНС заради данни, че от България се изнасят деца бежанци, които са без придружител у нас.

Да има специални помещения за деца бежанци, които са без придружител, както и психолог на разположение 24 часа. За това се обяви Линда Ауанис от Съвета на жените бежанки в България.

Тя участва в дискусия по проблема, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

Тя настоя всички институции да работят заедно за решаването на проблема.

Тревожен е фактът, че не е ясно какво се случва с тези деца,

които изчезват - може да са жертва на трафик на органи, да станата жертви на схеми за проституция, каза Ауанис.

Нова акция срещу мигранти, държавата с мерки

Обърна се бус с 21 нелегални мигранти на "Тракия"

Условията в нито един от приемателните центрове за бежанци в България не отговарят на изискванията за прием на непридружени деца-бежанци, бе подчертано на дискусия по проблема.

Мая Манолова посочи, че най-лоши са условията в приемателния център в кв.“Военна рампа“,

където има проблеми с канализацията. В „Овча купел“ условията, каза тя, също са лоши. По-добро, но също незадоволително, е положението в село Баня и Харманли.

Омбудсманът посочи, че броят на

непридружените малолетни и непълнолетни деца бежанци у нас в центровете, по последни данни, е около 150.

Този брой се променя непрекъснато и към края на годината се очаква непълнолетните деца бежанци, преминали през приемателните центрове, да достигне 4000, което е двойно над бройката от миналата година.

За непридружените деца-бежанци не се осигуряват специални условия в центровете и това, че общините не излъчват свои служители, които да представляват децата, както е по закон, подчерта Манолова.