Още по темата

В Истанбул се откри първата световна хуманитарна среща, която събира на едно място лидери на държави, премиери и членове на правителства от над 100 държави. Тя също така отразява и високата оценка на ООН за това, че Турция в момента е дом на повече бежанци, от която и да е друга държава. Но размахът, в който системата за хуманитарна помощ не работи е притеснителен, коментира турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от „Гардиън” (The Guardian).

Близо 60 млн. души зависят от хуманитарна помощ, за да оцелеят. Според комисаря на ООН за бежанците броят на разселените хора е достигнал най-високото си ниво от Втората световна война насам. Почти половината от тях са деца. Съществуващата в момента система за хуманитарна помощ зависи основно от ООН и се оставя на милостта на отделните държави. Това е международен проблем и той трябва да бъде решен, за да отговаря на нуждите на милиони хора, засегнати от войни, конфликти и природни бедствия всяка година.

Жестоки конфликти отнемат всеки ден животи в Сирия, Либия и Йемен докато етническо напрежение и природни бедствия спохождат често редица държави в Азия и Африка. Снимките на бежанци, струпани на гранични пунктове, на мъртвите тела на невинни деца по плажовете и на хора, живеещи в крайна бедност, символизират ежедневната трагедия, която се случва на много места по света.

Турция от векове е убежище за хора, бягащи от войни, унищожение и натиск и днес ние осигуряваме хуманитарна помощ в повече от 140 държави на пет континента. Всъщност Турция остава най-щедрата държава в света, харчейки най-голям дял от своя брутен вътрешен продукт за хуманитарна помощ.

Това, което разграничава Турция от останалите държави, е нашият ангажимент да донесем промяна на място и да променим живота на хората, вместо да преследваме скрити цели, да правим пъстри таблици, или да се отнасяме снизходително с хората. Когато посетих Сомалия през август 2011 г. открих една държава, на която светът беше обърнал гръб. Мнозина смятат, че това е една провалена държава, залята от суша, глад и конфликти, че Сомалия е в руини. Тогава Турция пое ангажимент да помогне на хората в Сомалия да си стъпят отново на краката – мисия, която турските хуманитарни агенции в сътрудничество с местните си партньори, изпълниха за пет години. Днес невероятният прогрес, който Сомалия направи за разпространението на политическата стабилност, за борбата с тероризма и сигурността на гражданите, не само вдъхнови целия регион, но също така ни даде сила да продължим да помагаме и на други.

Турският отговор на хуманитарната криза в Сирия е друга успешна история. Приемайки политика за отворени врати спрямо сирийски бежанци през 2011 г., ние в момента сме дом на близо 3 млн. сирийци от различни етноси, религии и религиозни течения. През последните пет години Турция разпредели 10 млрд. долара, за да осигури на сирийските бежанци безплатна здравна грижа, образование и настаняване. По времето, когато международната общност не успя да помогне на сирийския народ – 600 000 души от който загубиха живота си в гражданската война, а 13 млн. трябваше да напуснат домовете си, Турция заедно с останалите сирийски съседи, беше оставена да се справя с последствията от конфликта. Сега, когато сирийският конфликт навлиза в своята шеста година, ние призоваваме света да създаде справедлив механизъм за споделяне на тази тежест.

Международната общност до голяма степен игнорира своите отговорности спрямо сирийските граждани, като се направи, че не вижда престъпленията на Башар Асад срещу неговия собствен народ. След като бежанците се появиха по улиците на Европа и терористични организации като „Ислямска държава“ започнаха да нападат европейски граждани, европейските лидери осъзнаха, че не могат повече да игнорират проблема. Много проблеми, свързани със Сирия, можеха да бъдат избегнати, ако светът се беше намесил в по-ранен етап от конфликта. Сега обаче не е прекалено късно, стига европейските лидери да са готови да поемат правилните ангажименти веднага.

Бойко Борисов: Не мога да не благодаря на Ердоган

Камерън: Турция няма да влезе в ЕС преди 3000-та година

Анализатор: Приключва ли бракът по сметка между ЕС и Турция

За да се държи под контрол нелегалната миграция Европа и Турция трябва да работят заедно, за да създадат правен механизъм, като споразумението от март 2016 г. за преразпределение на бежанци. Като се възнаграждават бежанците, които спазват правилата и като се дава ясен сигнал, че незаконните мигранти ще бъдат връщани в Турция, ние можем да предотвратим това бежанците да рискуват живота си в морето.

Международната общност не трябва да се подвежда по аргументите на Асад, че неговото сваляне от власт допълнително ще разпали конфликта в Сирия. За да се даде шанс на демокрацията в Сирия, ние трябва да се ангажираме с побеждаването както на „Ислямска държава“, така и на режима на Асад, вместо да търсим по-малкото зло. Като основен гарант на мира в Близкия изток ЕС трябва да работи по-ефективно с Турция и други страни, за да създаде трайно решение.

Не трябва да бъдат правени грешки – сирийският народ ще продължи да страда докато международната общност не направи сериозно усилие да сложи край на кризата, не предотврати атаките срещу цивилни и не създаде свободни от терора зони в страната.

Също така Съветът за сигурност на ООН трябва да поведе този път. Ние призоваваме постоянните членки да използват своята възможност за вето, за да съдействат за мира, стабилността и сигурността по света, вместо да гледат своите краткосрочни интереси.

Тази седмица световните лидери ще поемат категорични ангажименти да реформират системата, но това дали срещата ще може да покаже реални резултати зависи от честността на участниците в нея и това колко място има в нашите сърца за 125 млн. човешки същества. Заедно ние можем да възстановим надеждата в сърцата на бедните, гладните и потиснатите. Нека заедно направим един голям скок напред към по-мирен, сигурен и справедлив свят.