Още по темата

Гърция започна евакуацията на хиляди мигранти, блокирани в импровизирания бежански лагер в Идомени, разположен край северната граница на страната с Македония, съобщи Би Би Си (BBC).

Операцията е започнала още призори, а очевидци споделят за полицейски автомобили и автобуси, чакащи да преместят хората към по-добре организирани съоръжения.

На място има много полицаи, но местните власти са категорични, че няма да се използва сила.

Лагерът беше създаден през февруари, след затварянето на границата с Македония, което остави повече от 8000 души блокирани там.

Мигрантите, дошли предимно от конфликтни зони като Сирия, Ирак и Афганистан, отказаха да се преместят, с надежда границата към Западна Европа да бъде отворена, въпреки че трябваше да спят в палатки, в сурови условия.

Те игнорираха призива на гръцките власти да се преместят в добре уредени лагери, тъй като не искаха да са прекалено далече от границата.

Полицията не позволи на журналисти да влязат в лагера във вторник сутринта,

но автобуси, превозващи полицейски части са били забелязани да влизат в лагера, а полицейски хеликоптер наблюдава операцията от въздуха.

Йоргос Христидис – журналист в лагера Идомени за германското списание „Der Spiegel“, споделя пред Би Би Си, че властите са решени да изчистят част от лагера във вторник.

Говорителят на гръцкото правителство Георгиос Кирицис заяви в понеделник, че всички мигранти ще бъдат преместени.

„Нещо като Идомени не може да бъде поддържано. Този лагер обслужва интересите само на контрабандистите“,

обяви той.

Кирицис каза, че по-голямата част от мигрантите ще бъдат преместени в нови лагери в близост до втория по големина град в Гърция Солун.