Още по темата

Премиерът Бойко Борисов разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел относно все по-усложнената и тежка ситуация във връзка с мигрантската криза. Двамата проведоха телефонен разговор днес по инициатива на министър-председателя Борисов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Българският премиер е запознал федералния канцлер с предприетите от България действия за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите, включително и след събитията в Турция.

Борисов е посочил, че той, министърът на отбраната и ръководството на МВР непрекъснато лично следят ситуацията по границите и се осигуряват допълнително служители, патрули и техника, което налага разходването на повече средства от бюджета.

Министър-председателят е допълнил, че в тази връзка е поискал съдействие от Фронтекс за осигуряване на техника, кораби, хеликоптери.

Федералният канцлер Ангела Меркел е поела ангажимент да постави този въпрос пред Европейската комисия, както и да разговаря по темата с министъра на вътрешните работи на Германия за съдействие и помощ от тяхна страна.

Още през март Борисов изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което настоява ЕС да предвиди защитата на всички външни граници с Турция.

В интервю за Nova миналата седмица Борисов каза, че се готвим за тежък проблем с бежанци (вижте във видеото)

Фронтекс: Бежанската криза тепърва започва

Франция вече не иска да пази гърба на Англия

Турски граничари избили цяло семейство бежанци

В разговора си Бойко Борисов и Ангела Меркел са обсъдили поисканото от страната ни становище на ЕК за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева във връзка с АЕЦ "Белене". Тема на разговора са били и процедурите по "Южен поток", както и българската концепция за газов хъб, като министър-председателят е акцентирал на проектите, по които България работи.