Още по темата

Турският президент Реджеп Ердоган поздрави новоизбрания премиер Бинали Йълдъръм в Анкара и му даде мандат за формиране на нов кабинет, съобщи Ruptly.tv.

Бившият турски министър на транспорта и съобщенията Йълдъръм беше официално назначен като лидер на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР), по време на втория извънреден конгрес на партията в Анкара в неделя.

Според регламента, който се спазва в Турция, приемайки председателското място в партията, той автоматично е назначен и за премиер.

До неговото назначаване се стигна след като в началото на май досегашният премиер Ахмет Давутоглу съобщи, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Йълдъръм е един от учредителите на партията, заедно с Ердоган и бившия президент на Турция Абдула Гюл.

Междувременно съветникът на президента Ердоган Юрит Булут заяви в свое интервю за турска телевизия, че ако Европа продължи да прилага „двойни стандарти“, Анкара може да изтегли всички поети ангажименти към Съюза, в това число и тези, които пое в края на февруари, когато беше подписано споразумението за преразпределение на мигрантите.

Булут припомни, че освен за мигрантите, страната има договорености с Европа и във връзка с митническия си съюз:

"Нека продължат да прилагат двойни стандарти, нека продължат да не спазват обещанията си за турските граждани, но те трябва да знаят, че ако запазят това отношение, Турция ще вземе някои много радикални решения", предупреди Булут.

Според съветникът на Ердоган, Европа трябва да „спазва обещанията си“, а що се отнася до Турция, страната вече била изпълнила всички критерии за безвизови пътувания.

Именно тази тема изостри отново отношенията между Съюза и Анкара, след като съвсем скоро решението за отпадане на визите беше замразено.

"Планът на Европейския съюз да разреши безвизови пътувания за турските граждани от 1 юли трябва да бъде отложен на фона на опасения, че Анкара няма да спази ключови условия на споразумението навреме", заяви от своя страна днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Прочетете още:

Новият турски премиер - верен на Ердоган

Кълъчдароглу: Това е най-тежката криза в Турция

Ердоган поема пълен контрол над Турция