Три сигнала за жертви на пороя в Добрич
Снимки от градския парк в Добрич, публикувани от Лъчезар Богданов във Фейсбук   
Източник: Лъчезар Богданов
30

В се още не е ясно колко са жертвите на пороите в Добрич. Подадени са три сигнала за жертви на пороя в града. Ситуацията е сложна и не е овладяна, признават държавните служители.

Първоначално бе съобщено, че са починали мъж и жена, но от властите не е потвърдено дали причината за смъртта им е удавяне. Резултатите от извършените аутопсии и съдебно-медицински експертизи ще дадат окончателно становище.

„По неофициална информация е възможно да има и трети труп, не се знае за мъж или жена става дума“,

заяви кметът на Добрич Детелина Николова, цитирана от Дарик.

В Добрич продължава да е в сила бедственото положение.

Градът прилича на голямо езеро. Държавни служители и концесионери взаимно се опровергават за причините за преливане на язовирите. В един от двата разкрити пункта за евакуация вече са настанени и две бебета.

От Регионалната здравна инспекция препоръчаха за пиене да се ползва бутилирана вода, а домакинствата, които имат запаси, да я ползват за битови нужди след преваряване. На много места в областта няма ток и вода.

В областта се наложи евакуация на туристи, настанени в хотел „Гергана” в курорта „Албена”, който се намира непосредствено до река Батова, която прелива.

Екипажите на двата хеликоптера „Кугър“ започнаха евакуация по въздуха на пострадали от водното бедствие в района на село Прилеп, област Добрич,

съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

До момента са евакуирани 20 души, които са транспортирани в безопасен район. Спасителните действия продължават и в момента.

ОД МВР Добрич информира гражданите, че поради покачването на водата в коритото на Суха река по протежението на бул. „Русия" в град Добрич, се очаква приливна вълна.

От полицията апелират към гражданите на Добрич, живеещи по протежението на бул. „Русия” в град Добрич, да предприемат всички мерки за обезопасяване на жилищата си. При възможност същите да бъдат напуснати до нормализиране на обстановката.

От община Добрич също предупреждават всички жители в този район да вземат мерки за евакуация. Припомняме, че има изграден временен кризисен център в зала „Добротица” в град Добрич.

Остава усложнена обстановката в цялата Добричка област, както и бедственото положение в Добрич, съобщава агенция „Фокус”. 

В ниските части на града, като кв. „Дунав”, автогарата, „Градската градина”, бул. „Добруджа” водата е достигнала до над 1 м.

Пожарна безопасност и защита на населението се опитва да овладее ситуацията, както и да отводни залетите райони. Водоснабдяването и електричеството в някои части на града е прекъснато.

Младежкия червен кръст заедно със студенти от Международния колеж полагат грижи за евакуираните граждани в спортната зала „Добротица”.

По-рано Нова ТВ съобщи за потвърдена втора жертва на наводненията в Добрич.

Жена се е удавила в района на Хуманитарната гимназия в града. Там една от най-ниските точки в града и се явява като водосборна зона. Улиците в града приличат на пълноводни реки. Има разрушени къщи.

Положението в Добрич се влошава, все още не може да бъде предприето отводняване, тъй като нивото на водата не спада, съобщи БНР.

Ситуацията в язовирите в района е критична. За момента не е обявена евакуация, но общината има готовност да я организира бързо, ако се наложи.

През последните 10 часа над града са се изсипали над 100 литра на квадратен метър,

съобщи кореспондентът на Нова телевизия в Добрич Мария Добрева. В града е обявено бедствено положение, там няма ток, а училищата днес няма да отворят врати.

Жертви от наводнението има и във Варна, стихията там уби деветима души, от които две деца.

По-рано кметът на Добрич Детелина Николова алармира, че градът не може да се справи, защото няма средства за това.

Ниските части на града са залети с вода над метър. 

Дерето, което провежда всички води от областта и е дълго 15 км, е наводнило града. 

Някои хора се придвижват с лодки.

В Добрич е организиран специален пункт за настаняване на пострадали граждани. 

Всички изходи от града обаче са затворени, никой не може да влезе и излезе в него, освен високопроходима техника, необходима за преодоляване на щетите, каза Николова, цитирана от БНР

Орешарски: В Добрич ще бъде предоставена допълнителна техника от съседни градове, при необходимост и военна, за справяне с бедствената ситуация след поройните дъждове

Министър-председателят заедно с вицепремиера Цветлин Йовчев и министъра на отбраната Ангел Найденов посетиха Добрич и се срещнаха с кмета на града и с областния управител.

Във Варна и в Добрич ситуацията е най-тежка, важното е да спасим живота на хората, заяви Орешарски. Той добави, че

вицепремиерът Йовчев е разпоредил полицейски автопатрули да обикалят застрашените райони в общината и да предупреждават живеещите в къщи и на първите етажи в жилищни блокове за потенциална опасност от наводнение на домовете им.

Прогнозата е, че след обяд валежите ще спрат, но това е само прогноза и трябва да бъдем бдителни и да имаме готовност да се погрижим за хората, каза премиерът.

Пламен Орешарски допълни, че на по-късен етап ще се направи оценка на щетите и чрез фондовете за подпомагане ще се осигурят финансови средства, а ако е необходимо, ще бъдат преразпределени ресурси.

Снимки от градския парк в Добрич, качени от Лъчезар Богданов във Фейсбук. Vesti.bg ги публикува с негово съгласие
Снимки от градския парк в Добрич, качени от Лъчезар Богданов във Фейсбук. Vesti.bg ги публикува с негово съгласие Източник: Лъчезар Богданов

Получен е сигнал за скъсана стена на язовир край добричкото село Минково,

съобщиха от Областния съвет по сигурност. На мястото е изпратена аварийна група. Потенциално опасни са и язовирите край селата Плачи дол и Смолница, които са прелели, посочват от Съвета.

От Областната дирекция на МВР предупреждават, че по протежение на булевард "Русия" в Добрич се очаква приливна вълна заради повишаване на водата в коритото на Суха река. Полицията апелира към живеещите в района да напуснат домовете си до нормализиране на обстановката и да предприемат мерки за обезопасяване на жилищата си.

В градския парк "Свети Георги" водата е достигнала два и половина метра, по данни на общината.

Нормализирано е движението по пътя Добрич-Варна, непроходими са отсечките от курорта "Албена" до Балчик и Варна, информират от Областния съвет по сигурност.

Снимки от градския парк в Добрич, качени от Лъчезар Богданов във Фейсбук. Vesti.bg ги публикува с негово съгласие
Снимки от градския парк в Добрич, качени от Лъчезар Богданов във Фейсбук. Vesti.bg ги публикува с негово съгласие Източник: Лъчезар Богданов

Най-много валежи в Добричка област през последното денонощие са паднали в Шабла и в село Спасово, община Генерал Тошево, - по 155 литра на квадратен метър, съобщиха от местната метеорологична обсерватория. В Добрич са се излели над 106 литра, а на нос Калиакра и в балчишкото село Оброчище - по 103 литра на квадратен метър.

Интензивно е валяло и в Дуранкулак - 90 литра, в добричките села Карапелит - 91 литра, и Владимирово - 86 литра, където обсерваторията има наблюдателни пунктове. В Крушари и Генерал Тошево са паднали между 82 и 88 литра на квадратен метър, според данни на обсерваторията.

Снимки от градския парк в Добрич, публикувани от Лъчезар Богданов във Фейсбук
Снимки от градския парк в Добрич, публикувани от Лъчезар Богданов във Фейсбук Източник: Лъчезар Богданов
Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 3 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 6 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 8 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 8 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 9 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 9 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 9 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 9 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове