Двама гимназисти от Хонконг изобретиха дръжка за врата, която убива микробите и така предотвратява разпространяването на болести, съобщи PhysOrg.

Някои болести, сред които и грипът, се разпространяват чрез контакт. Най-подходящото място за това е дръжката на вратата – ако болен човек прикрие устата си с ръка, когато кашля, и след това отвори врата, оставя по дръжката ѝ вируси. Всеки, който я хване след него, може да се зарази, ако докосне очите или носа си. Затова би било много полезно дръжката на вратата да убива микробите.

Точно такава дръжка са създали 17-годишният Сун Мин Уон и 18-годишният Кин Пун Ли. Те са използвали всеизвестния с токсичността си за микробите минерал титанов двуокис. Той няма голямо приложение като антибактериален агент, защото е активен само на ултравиолетова светлина.

Двамата ученици са преодолели този проблем, като са покрили с минерала стъклена тръба, а след това са свързали светоизлъчващ диод към единия ѝ край.

Той изпуска ултравиолетова светлина отвътре и всички микроби по повърхността на минерала умират. Поставянето на стъклената тръба в метална рамка я превръща в дръжка на врата.

Изпитанията са показали 99,8 процента ефективност.

За да не трябва да се свързва дръжката с електрическата мрежа или с батерии, двете момчета са създали механизъм, който произвежда енергия от отварянето и затварянето на вратата.

Дизайнът може да се използва и за дръжки на пазарски колички, перила на на ескалатори и др.

(Ето как изглежда проектът на Сун Уон и Кин Ли)