Още по темата

Международен екип от геолози откри в няколко марсиански метеорита голямо количество метанови молекули. Наличието им е сериозен аргумент в подкрепа на теорията, че в марсианската почва са били налице всички условия за поддържане на живот, съобщи сп. "Нейчър комюникейшънс".

През 2004 г. се заговори за пръв път за метан на Марс, когато следи от този вид газ бяха открити в атмосферата на Червената планета от сондата "Марс-Експрес".

През 2012 г. благодарение на марсохода "Кюриосити" се появи възможност това да бъде проверено "на място".

През декември 2014 г. научният екип на "Кюриосити" обяви, че в припочвените слоеве на въздуха на Марс има следи от метан, които не могат да бъдат приписани на неточността на инструментите.

Тази информация обаче не бе приета от редица учени, които твърдяха, че метанът е страничен продукт от работата на самия марсоход.

Найджъл Блейми от университета на Абърдийн, Шотландия, и няколко други планетолози и геолози откриха потвърждение на съобщенията на учените от НАСА, и то на неочаквано място - в парчета от метеорити, откъснали се от Марс в далечното минало и паднали на Земята относително неотдавна, през миналия или през този век.

При изследване на марсианските "небесни камъни" се оказало, че всички образци, с изключение на метеоритите от Арктика и Канада, съдържат в себе си метан, водород и други газове, включително азот и въглероден диоксид.

Кадър на повърхността на Марс, направен от "Кюриосити"
Кадър на повърхността на Марс, направен от "Кюриосити" Източник: ЕПА/БГНЕС

Учените отбелязват, че делът на метана е много по-голям, отколкото са показали атмосферните измервания на "Марс-Експрес".

А това означава, че в почвата на Марс има собствени източници на метан, които са били или продължават да бъдат относително изолирани от атмосферата.

Ако се съди по съотношението на дела на СО2 и метана в метеоритните газове, тези източници най-вероятно не са свързани с жизнената дейност на хипотетични масиански микроби.

По-скоро метанът се е образувал в резултат на взаимодействие на водни пари с оливин или пироксен.

Въпреки това наличието на метан в почвата на Марс показва, че в Червената планета е имало поне един източник на енергия и храна под формата на тези органични молекули, а също на водород, който също трябва да се е образувал в резултат на взаимодействието на водата и скалите.

Блейми и неговите колеги са на мнение, че това е сериозен аргумент в подкрепа на теорията за съществуване на подобни микроби на Марс дори днес или поне на следи от живот в миналото.