Още по темата

Учени от университета на Вирджиния оповестиха, че са открили лимфни съдове в мозъците на мишки. Тези лимфни съдове свързват мозъка с имунната система.

Досега учените бяха убедени, че мозъкът няма никаква директна анатомична връзка с имунната система. Следователно наличието на лимфни съдове в мозъка е останало незабелязано при многобройните извършени досега дисекции. Това доказва, че все още е възможно да се открият важни анатомични структури, които да бъдат описани в следващите издания на учебниците по анатомия, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Откритието е направено, защото авторите на изследването променили ползваната досега методология при дисекциите на мозъците на мишки. Обичайната процедура предвижда първо да се отстранят менингите (обвиващите мозъка мембрани), а след това да бъдат "обездвижени" клетките им, за да са в състоянието, предхождащо дисекцията.

Учените променили последователността на двата етапа – първо "обездвижили" клетките, а след това ги извлекли, за да ги изследват под микроскоп. Новият метод бил приложен с една-единствена цел – да се съхранят по-ефикасно менингите в първоначалното им състояние. Благодарение на този метод учените открили лимфни съдове в тях.

"Тези лимфни съдове са "скрити" зад голям кръвоносен съд в зона, която трудно може да се изследва под микроскоп - заяви ръководителят на изследването Джонатан Кипнис от университета. - Сега вече знаем, че като всички други органи мозъкът също е свързан с имунната система посредством лимфни съдове."

Специалистът е на мнение, че откритието може да допринесе за по-доброто опознаване на редица заболявания, които засягат централната нервна система и имунната система.

Сред тях са множествената склероза и болестта на Алцхаймер, която е свързана с натрупване на бета амилоидни протеини в мозъка.

"Смятаме, че натрупването им може да се дължи на лошото им пренасяне от лимфните съдове", отбеляза Кипнис.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".