21

На 21 и 22 април за седма поредна година София ще бъде домакин на CEEDS by Webit – събитието за дигиталните, технологинични и медиа/рекламни пазари със специален фокус върху Централна и Източна Европа. 

По този повод говорим с Пламен Русев – български сериен предприемач, инвеститор в технологични компании и основател на глобалната серия от събития Webit, които вече се организират на 4 континента.

Световни лидери, сред които президенти на най-големите технологични и дигитални асоциации, вице президенти и топ мениджъри на Facebook, Google, Microsoft, инвестиционни фондове и др. определят Пламен Русев като един от двигателите на дигиталната икономика в региона и един от най-подготвените експерти с огромна мрежа от контакти на най-високо ниво.

– От гледна точка на нас като потребители как „мобилната“ ера ни промени ежедневието?

– Драматично – телефонът Ви знае за Вас повече, отколкото самите Вие за себе си. Мобилното устройство събира информация за това кога ставаме, какви навици имаме, къде и кога ходим, какъв ни е пулсът, кои са ни контактите и много повече.

От друга страна е символ на удобството да достигаме до всякаква информация, по всяко време на всяко място и тепърва ще става все по-удобно на потребителите. 

Истината е, че е твърде досадно да носиш постоянно нещо в джоба си и мога да Ви уверя, че в не далечно бъдеще това неудобство ще бъде решено с някой имплант, който ще замени целия хардуер.

– Говорим много за ролята на цифровите технологии в ежедневието ни. Защо „дигиталната трансформация“ е толкова важна?

– Живеем във време, което няма еквивалент и няма исторически уроци, от които да се учим. Мощната комбинация от дигитализация и глобализация, на която сме свидетели, променя живота ни ежесекундно. Технологичното развитие е толкова мащабно и скоростно, че спира дъха ни.

Нещо повече, технологиите вече дори изпреварват развитието на научната фантастика. Повече неща се случват в реaлния живот и после попадат в книгите.

Дигиталната трансформация не е нещо, което се случва на точна дата и час – това е процес и всички са част от него. Процес, който неминуемо няма да остави незасегнат човек на планетата. 

Разбира се, той с особена сила засяга бизнеса и готовността му да оцелее в близко бъдеще. Ако в една фирма дигиталните технологии не са част от управленските решения, от маркетинга, рекламата, продажбите, обслужването на клиенти и иновациите, твърде вероятно е тази фирма да не бъде част от бъдещето.

– Силното навлизане на цифровите технологии доведе до това, че по необходимост споделяме много информация за себе си – местоположения, кои са ни приятелите, какви са навиците ни – и тази информация е в ръцете на няколко големи играчи. Колко застрашени трябва да се чувстваме от евентуалното ѝ злонамерено използване?

– Все повече. На 21 април откривам предстоящия форум за Европа – CEEDS'15 by Webit заедно с зам.-председателя на Европейската комисия за Единния дигитален пазар, който има изключителна експертиза и по темите за сигурността и личната информация. Той е първия човек в света, който като министър-председател на Естония започна и направи дигитална трансформация на една цяла държава. Отварям скоба, за да кажа, че именно такива политици са ни нужни и аз съм особено горд, че точно той, на чийто плещи лежи дигиталното бъдеще на Европа и няма да преувелича ако кажа – като цяло бъдещето на нашия континент, идва, за да обсъдим тези теми по време на официалното откриване на CEEDS'15.

Казвам, че са нужни именно такива политици тъй като истината е, че в момента няколкостотин човека, основно от Силициевата долина са завладели огромни територии в дигиталната среда и налагат своя нов ред. Те не се стремят към конкретни нишови пазари, а искат да завладеят целия свят. На много от тях бизнесът им води до фалити и изчезване на цели индустрии и работещите в тях. 

Но истината е, че въпросът не е за това как Google ползва личните Ви данни, нито за интернет, нито за Сноудън, нито за фалиралите печатни издания, нито за това, че 20 годишни създават нови индустрии или че компания на няколко месеца се продава за 19 млрд. евро... 

Тук въпросът опира до нуждата от нова и динамично актуализираща се законова рамка, която да постави ясни правила и да даде равни права на хората. 

През всичките вече над 20 години в които развивам, инвестирам и налагам въвеждането на дигиталните технологии, го правя с личното убеждение, че те са в полза на хората и че хората са в центъра на технологиите. 

Днешните напъни на част от този нов технологичен елит в посока създаване на изкуствен интелект с армии от разработчици и милиарди долари, които се инвестират в това да изместят фокуса от човека към машината. Аз и не малко технологични лидери вярваме, че не е редно или поне все още, защото хората не са готови нито като обществени и социални отношения, нито като бизнес. Нужно е ново, много по-модерно и адекватно образование за младите хора, за да не се наложи да живеят под монопола на няколко човека. 

Подобен процес би породил повече и твърде дълбоки проблеми, но истината е че ние и в момента се намираме в трансформация и както казах, тя не е само дигитална, а обществена. Ролята на подготвените и отговорни политици ще бъде все по-важна от гледна точка на защита на щастието и просперитета на отделния индивид и бъдещето на децата ни.

– В новата Европейска комисия има отделен комисар за единния дигитален пазар, който при това ще гостува в София. Какво всъщност е „единен дигитален пазар“?

– Както споменах по-горе аз съм изключително горд, че г-н Ансип избра CEEDS'15 в България, за да проведе диалог на темата единен дигитален пазар. Това е признание за смисъла на работата на целия ни екип и въздействието, което имаме върху индустрията и екосистемата.

В своята същност единния дигитален пазар е най-добрия ход на Комисията и бъдещето на съюза и Европа. Стратегията реално сваля границите на държавите и създава един общ пазар от стотици милиони, отворен за всеки, независимо къде живее в ЕС. И най-затънтеното селце в Балкана, стига да има инфраструктура и интернет, може да бъде място за правене на глобален бизнес. 

Много от дискусиите по време на предстоящия форум CEEDS'15 ще са подчинени на възможностите и перспективите пред бизнеса, в това число и от България.

– Вече преживяхме революцията на смартфоните и таблетите. Модерната новост сега е интернет на нещата (IoT) и носимите устройства. Как ще изглежда животът след пет години?

– В близко бъдеще къщата Ви ще бъде умна. Тя ще обгрижва всекидневието Ви, ще ви буди, ще Ви готви, ще се саморегулира от гледна точка на енергийна ефективност, на температура, влажност, наличие на прах и др. Ще ви зарежда сама хладилника и ще поръчва от Ваше име доставки, поправки и ремонти. Ще ви съветва какви дрехи да облечете спрямо температурата навън и срещите които имате. Така ще изглежда животът на средно статистическия човек към края на двайсетте години на този век и ако Ви се струва като научна фантастика – не е. Вече има експериментални модели.

Всъщност IoT (Internet of Тhings) e вече старо, новото определение се крие зад съкращението IoE – Internet of Everything, което показва, колко динамично се раждат, развиват и надграждат новите технологии. Докато хората проспиват голяма част от това и все по-големи общности изглеждат все едно живеят в миналото, така както се чувствах когато гледах хората от племето масаи в Масай Мара, Кения, когато бях на сафари. Именно това създава убеждението ми, че образованието е приоритет номер едно и ние сме длъжни да подготвим себе си и децата си за бъдещето, което се случва сега.

– В днешния ден как се държи един средностатистически българин онлайн?

– Неподготвено, като слон в стъкларски магазин, както се шегувахме като деца.

Оставя безброй много следи и пръска личната информация, или дигиталното си ДНК, безразборно и безотговорно. От гледна точка на бизнеса това е добре, защото колкото повече информация има за един индивид – било то персонифицирана или не – толкова по-добро е таргетирането, толкова по-успешни са продажбите и толкова по-големи са бюджетите.

Все още технологиите се подпомагат, но не работят в един общ клъстър. Какво ще стане когато една единна платформа върху изкуствен интелект започне да разбира, обединява, сравнява, свързва и обработва тези данни? Отговорът на този въпрос днес може да Ви се стори като сценарий на филм от бъдещето, който сте гледали, но ако сте си мислили, че това е фантастика, сте се лъгали – това ще е реалното бъдеще, и то не е никак лошо, даже напротив. Но само при условие че се създаде тази правна и социална рамка, за която говорих.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@