0
Гб бница на тракийски владетел, управлявал Филиполол около 26 г. сл. Хр., е открита при археологически разкопки в могилата край Брестовица.

Това каза Костадин Кисьов - директор на Археологическия музей, който ръководи разкопките, предаде Агенция "Фокус".

При разкопките, започнали преди около месец, археолозите се натъкнали на три фамилни гроба от периода I век преди Христа до I век сл. Хр. Като за единия се смята, че е на тракийския владетел Реметал II, управлявал Филипопол 26 г. сл. Хр., който е бил ревностен защитник на Рим.

Гробове от това време са изключителна рядкост, подчерта Кисьов.

По думите му, в България няма находки, намерени от толкова ранна епоха и от гробници на тракийски владетели. Доказателство за откритията са намерените находки, които според археолозите са гробни дарове, с които са погребвани владетелите.

Проучванията показват, че те са произведени в Рим, дошли до нашите земи по търговски път. Те са произведения на ранното римското изкуство, които не могат да се видят в нито един музей в България, подчерта Кисьов.

Най-уникалната находка за археолозите е бронзов шлем, който представлява боен параден шлем. Предполага се, че той е принадлежал на военачалник от много висок ранг.

Свидетелство за това са релефните сцени, с които е украсен.

Сред находките има и сребърен и бронзов пръстен. В два от гробовете има открити и монети, от които точно датират времето, в което са живели владетелите.

Едната е времето на Марк Антоний – любовникът на Клеопатра, а другата монета е от времето на Нерон. Костадин Кисьов посочи, че находките, намерени в могилата край Брестовица, са изключителна рядкост.

Могилата Памуклията край Брестовица е най-голямата в България. Висока е 13 метра, в основата си е с диаметър 70 метра, това прави 35 хил. куб. пръст, уточни Кисьов.

Досега са разкопани само 3 метра от върха й, и са намерени 3 гроба,

така че археолозите очакват да бъдат открити още много интересни находки по време на разкопките.

След обработването им и приключването на разкопките, те ще бъдат изложени в музея. Така Археологическият музей в Пловдив ще се превърне в най-богатия в България, заяви директорът му Костадин Кисьов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@