През август германската фотографка Керстин Лангенбергер публикува във "Фейсбук" страницата си снимка на измършавяла женска полярна меча.

Кадърът бе споделен десетки хиляди пъти и отново разпали разговора за влиянието на климатичните промени върху живота в полярните кръгове.

For tourists and wildlife photographers, the main reason to come to Svalbard is to see polar bears. And yes, usually we...

Posted by Kerstin Langenberger Photography on Thursday, August 20, 2015

 

От години Керстин снима бели мечки в Норвегия и е забелязала, че женските, на които се налага да останат на сушата, за да родят, са много по-слаби от мъжките, които могат да останат на полярния лед цяла година, за да ловуват. "Виждала съм много такива мечки - винаги женски, които са само кожа и кости", разказва тя.

Миналата година фотографът от "Нашънъл джеографик" Пол Никлен засне мъртва бяла мечка в същия район. Той казва, че това не е единствената мъртва мечка, която е видял в този ден.

Организациите, които се занимават с опазването на полярния лед, казват, че това не е изненадващо, а причината е топенето на ледовете - това прави ловът за големите хищници много по-труден. Експертите все пак отбелязват, че без тестове не е сигурно дали мечките умират от глад или от нещо друго.

Така или иначе белите мечки са сред застрашените видове на планетата.

Според някои прогнози Арктика ще остане без ледове до 50 години, а това вещае мрачно бъдеще за всички животни там.

Учените обаче казват, че снимката, направена от Керстин Лангенбергер, е подвеждаща.

Според биолога от САЩ Карин Роуд, цитирана от "Лайв сайънс" причините една мечка да изглежда така могат да бъдат различни. "Във всяка животинска популация има екземпляри, които не се справят добре", казва тя. По думите й причината може да бъде травма, или пък старост и загуба на зъби.

Стивън Амстръп, един от учените, ръководещи "Полар беър интернешънъл" - НПО, занимаващо се с изучаването на белите мечки, се съгласява с нея и добавя, че гледката на измършавяла бяла мечка в дивата природа не е рядкост. "Белите мечки нямат естествени врагове и най-често умират от глад", обяснява той.

По думите му обаче е истина, че с отдръпването на ледовете процентът на гладуващи бели мечки се увеличава.

"Морските ледове са мястото, което осигурява достъп до основната храна на мечките - тюлени, така че когато ледът намалява, с него спадат и шансовете им да намерят прехрана. Повишаващите се температури принуждават мечките да прекарват повече време на сушата, както и да издържат по-дълго без храна", обяснява ученият.

Във видеото вижте повече за това как полярните мечки са включили и делфини в диетата си, за да оцелеят: