Още по темата

Мисията на космическия апарат "Розета", позволила кацането на модула "Филе" върху повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, ще бъде удължена до края на септември 2016 г., оповести Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от Франс прес.

Първоначално се предвиждаше осъществяването на мисията да бъде финансирано до края на декември 2015 г. От няколко седмици обаче изглеждаше, че тя ще бъде удължена.

В рамките ѝ космическият апарат "Розета" най-вероятно ще кацне върху повърхността на 67Р/Чурюмов-Герасименко, която в момента е на 295 милиона км от Земята, се казва в комюнике на ЕКА.

През този етап, свързан с ново отдалечаване на кометата от Слънцето, няма да има достатъчно енергия, за да функционират инструментите на "Розета", поясниха учени.

"Удължаването на мисията, което бе решено от комитета за научната програма на ЕКА, предоставя нови фантастични възможности за науката - заяви Мат Тейлър от екипа, отговарящ за мисията "Розета". - Ще можем да наблюдаваме намаляването на активността на кометата, докато се отдалечава отново от Слънцето, а "Розета" ще лети по-близо до нея, за да съберем още повече данни.