Още по темата

Учени оповестиха, че открили защитен, подобен на стратосфера слой около екзопланета, кръстена WASP-33b, предаде ЮПИ. За нея този слой е като слънцезащитен крем - защитава я от ултравиолетовите лъчи.

Учените ползвали данни, събрани от космическия телескоп "Хъбъл".

Откриването на атмосферен слой извън Слънчевата система не е нещо нечувано, но учените не очаквали да попаднат на подобен слой около гореща екзопланета.

"Горните слоеве на атмосферите на някои от тези планети са толкова горещи, че достигат до точка на кипене в космоса – заяви съавторът на изследването, специалистът по планетарни науки от космическия център "Годард" на НАСА Ави Мандел. - При подобни температури не очаквахме да открием атмосфера, съдържаща молекули, които е възможно да доведат до образуване на многослойни структури."

Учените разпознали тази стратосфера, наблюдавайки температурна инверсия около WASP-33b. Температурната инверсия е характерна за земната стратосфера.

Земната стратосфера е разположена над тропосферата - най-ниския атмосферен слой, който е определящ за климата на нашата планета. В тропосферата температурите са най-високи на земната повърхност, а с отдалечаването от нея се понижават.

Точно обратното се наблюдава в стратосферата, където озонът улавя в капан слънчевата ултравиолетова радиация.

"Хъбъл" успял да наблюдава атмосферата на WASP-33b, като подробно проучил начина, по който светлината преминава през нея.

Освен това уред на телескопа идентифицирал молекула, която е отговорна за температурна инверсия - титанов оксид.

"Това са две убедителни доказателства, че сме открили стратосфера около екзопланета", увери Кори Хейнс от университета "Джордж Мейсън".

Изследването на атмосферни слоеве може да разкрие как са еволюирали екзопланети.

"Опознаването на връзката между стратосферите и химичните им съставки е от съществено значение за изучаване на процесите в атмосферите на екзопланети", отбеляза Нику Мадхусудхан от Кембриджкия университет.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.