Още по темата

Модулът "Филе" се разбуди и предаде сигнал от повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко след 7-месечно мълчание, съобщиха ТАСС и Франс прес.

Данните са получени от космическия апарат "Розета" през нощта в събота срещу неделя.

"От "Филе" получавахме сигнали в разстояние на две минути и данни в продължение на 40 секунди",

заяви ръководителят на френския Национален център за космически изследвания Жан-Ив Льо Гал.

На 12 ноември 2014 г. за пръв път в историята на космическите изследвания изследователски апарат стигна до повърхността на комета - от "Розета" бе спуснат модулът "Филе", който кацна на повърхността на 67Р/Чурюмов-Герасименко.

Операцията бе извършена на разстояние над 500 милиона км от Земята. При кацането обаче се получи отклонение от планираната траектория. Затова модулът попадна в сенчест район и това пречеше на презареждането на слънчевите му батерии. След като функционираше около три денонощия, "Филе" изчерпа запасите си от енергия и премина в "спящ режим".

Предишният опит за разбуждане на "Филе" бе през март. "Розета" отново изпрати команди за разбуждане на модула, но той не отговори на сигналите.

Въпросната комета, открита през октомври 1969 г. от съветския учен Клим Чурюмов въз основа на снимки, направени от Светлана Герасименко, привлече вниманието на учените, защото близо 5 милиарда години е останала в дълбините на Вселената.

Подобни тела астрофизиците наричат "капсули на времето". Траекторията на кометата се променила едва през 1959 г., когато попаднала в района на орбитата на Юпитер.