Холандската компания Fairphone си е поставила за задача да се бори против замърсяването на природата. Поради тази причина тяхното ново предложение – смартфона Fairphone 2 – отговаря на няколко принципа, които компанията нарича етични. Използват се колкото се може по-малко материали, които вредят на околната среда, пише Мартин Белтов в Smartnews.bg

От първия си модел компанията е продала 60 хил. бройки.

Новият Fairphone 2 е не само сглобен от специално подбрани материали, но също така е и много лесен за поправка при установяване на даден проблем. 

Fairphone ще продава за него резервни части, а потребителите ще могат лесно да стигнат до най-често повреждащите се компоненти, включително екрана, камерата, процесора и говорителите. 

Fairphone 2 може много лесно да се разглобява. Гуменият заден капак се премахва бързо, също както и екранът. Вътрешните компоненти могат да бъдат заменяни със стандартни отвертки, не е нужно разпояване или специални инструменти.

Fairphone 2 не предлага някакви удивителни технически характеристики, но това, което има, е напълно достатъчно за ежедневна употреба. Устройството има екран с диагонал от 5 инча, 4G модем, 8-мегапикселова камера и 32 GB пространство за разполагане на операционната система, приложенията и файловете. 

При необходимост паметта може да се разширява чрез microSD карта. Устройството работи с операционна система Android 5.1 Lollipop.

Предварителните продажби за Fairphone 2 започват още през лятото на цена от 525 евро, за момента – само в Европа.

Вижте още за технологии в Smartnews.bg.