Още по темата

Топлите слънчеви дни най-накрая са тук. Море, плажове, коктейли и хубави емоции – така чаканата отпуска чука на вратата. Сега не е моментът за стоене пред екрана на компютъра: излезте и се забавлявайте под слънцето!

И все пак – знаем, че това не винаги е възможно. Оставянето на компютъра, разбира се. Затова не е лошо точно през лятото да помислите малко повече за сигурността на компютъра или смартфона си и на информацията, която съхранявате в тях. 

Ето няколко прости и познати практики и съвети, с които можете да си спестите много главоболия и да се насладите на лятото спокойно.

Защитете компютъра си!
Естествено, че това ще е точка първа, няма как. Звучи като клише, но това наистина е едно от първите неща, които трябва да направите, за да поставите основите на сигурността на информацията си. Добре е да разполагате с истински ефективно решение за антивирусна защита, което да е лицензирано и с доказан произход – с друго думи, да не е свалено от незнайни сайтове или кракнато. Това е санитарният минимум.

Уверете се, че операционната система на компютъра е актуализирана и е с всички инсталирани ъпдейти. Същото важи и за вече споменатата антивирусна програма – тя трябва да е с възможно най-новата си версия и сигнатури, за да може да се бори и с най-модерните кибератаки.

Никак не е лоша идея решението, което избирате за защита на компютъра си, да разполага и с надграждащи самия антивирус функционалности. Такива например са защитната стена, която ще ви пази при ползване на публични WiFi мрежи (да кажем на плажа) или система за защита при кражба (на същия този плаж), което би увеличило шанса да върнете загубено, забравено или откраднато устройство.

Подсилете паролите си
Определено е време да спрете с пароли от типа „Име123“. Лятото е отличен момент да седнете за няколко минути и да прегледате паролите за ключовите си акаунти – имейл, профили в социални мрежи, профил на компютъра си.

Добра идея е да измислите собствен алгоритъм за генериране на пароли. Той може да съдържа общи елементи (да кажем имена на членове на семейството ти), година, месец и нестандартен елемент, който само вие си знаете.
В случай че си падате по по-технологично напредналите решения или пък сте фирма, която иска да увеличи сигурността на достъпа до определени системи, може да използвате софтуер за двустепенна оторизация (2FA) при отдалечен достъп до информацията. Това ще ви гарантира спокоен сън, защото ще знаете, че наистина само вие (или който друг трябва) може да достъпвате дистанционно информацията за бизнеса си.

Бекъп. Задължително
Ако изпълните горните стъпки, с голяма степен на вероятност ще сте защитени от хакерски атаки, или поне от повечето от тях. И все пак винаги има едно „но“ и то е, че киберпрестъпниците са изключително добри и изобретателни в това, което правят. И никога не е лошо да имаш план Б. 

„Б“ като бекъп.

Бекъп на най-важните ви файлове, папки и настройки ще ви предпази от неочаквана загуба на информация. В това число влизат и проблеми с хардуера или природни бедствия (като например да изпуснете лаптопа си в морето (не знаем по каква причина...) Опитайте се да архивирате поне веднъж седмично, за да не останете без най-ценните си данни, точно когато не очаквате.

Дръжте се в интернет все едно сте на плажа
Не знаем дали защото е лято или по друга причина, но откриваме доста сходства между интернет и плажа. И на двете места можем да откриваме, да общуваме, да разглеждаме, да се любуваме и да релаксираме. Но и на двете места сме уязвими.

Когато сте в интернет, се дръжте така, сякаш сте в реалния свят. Каква е вероятността докато си на плажа, да дойде някой напълно непознат и да иска да общува с вас и да има изцяло добронамерени мотиви? По всяка вероятност ще се почувствате неудобно и ще избягвате подобен тип социални контакти. Е, ако човекът насреща изглежда добре и доверен, плажът е точно затова – да се забавлявате. Също както и интернет.