Още по темата

Федералният съд в Ню Йорк осъди на четири години и девет месеца затвор 25-годишния шведски гражданин Алекс Юсел, създател на опасния компютърен вирус Blackshades („Блекшейдс“), който зарази 500 хил. компютъра в над сто страни. 

Хакерът ще трябва също да плати глоба в размер на 200 хил. долара. През февруари т.г. Юсел се призна за виновен в съда в Манхатън. 

Аз помагах и провокирах други хора съзнателно да разпращат програмата Blackshades, която нанасяше вреди на компютрите, заяви тогава той. 

Съгласно обвинението, Юсел бил ръководител на организация, също наречена „Блекшейдс“, която продавала вируса на желаещи да го използват. Чрез този „бизнес“ организацията спечелила над 350 хил. долара. 

Хакерът беше задържан в Молдова през ноември 2013 г., а през май 2014 г. – екстрадиран в САЩ. 

Миналата година беше проведена специална операция за предотвратяване разпространението на вируса. Над 80 души бяха арестувани в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Италия, Канада, Холандия, САЩ, Чили, Финландия, Франция, Хърватия и Естония. 

Blackshades представлява вирус, който дава на хакерите почти пълен достъп до чуждите компютри. Той позволява да се преглеждат документи и снимки на потребителите, както и да се активират микрофони и уеб-камери. С помощта на програмата мошеници могат да блокират достъпа до файлове и да искат пари за отключването им.