Още по темата

Засечени са сигнали, за които се предполага, че може да са от една от черните кутии на самолета на „Иджипт Еър“ (Egyptair), който се разби на 19 май с 66 души на борда край гръцкия остров Карпатос, съобщи Би Би Си (BBC).

Сигналите са били уловени от френския кораб „Лаплас“, който претърсва Средиземно море.

Самолетът Еърбъс А320 изчезна от екраните на гръцките и египетските радари, очевидно без да изпрати сигнал за бедствие.

Египетските власти съобщиха миналата седмица, че са били получени сигнали от авариен маяк от самолета, но по-късно се оказа, че те не са нови, а са получени в деня на катастрофата.

От „Лаплас“ смятат, че сигналите, които са прихванали „може да принадлежат на едно от устройствата за записване на данни“

от полета на „Иджипт Еър“. Френският флот е в очакване на пристигане на втори плавателен съд, който е оборудван за заснемане и изваждане на обекти от морето.

Египетските следователи първи съобщиха, че френски плавателни съдове са уловили сигнали от зоната за търсене на останки и твърдят, че французите са „приели“, че звуците са от една от черните кутии.

Какво е причинило инцидентът с полет MS804, остава загадка.

Намирането на черните кутии е от решаващо значение, за да се направи опит, да се разбере какво се е случило в последните моменти, преди самолетът да се разбие.

Черните кутии излъчват сигнали в продължение на 30 дни след катастрофа, давайки на търсещите екипи много малък отрязък от време да ги намерят, преди да им свършат батериите.

Намерени бяха отломки от самолета, някои на 290 км северно от египитския пристанищен град Александрия. По-голямата част от летателния апарат обаче, както и телата на пътниците се смята, че са на дъното на морето, на сериозна дълбочина.

Още за катастрофата на полет MS804:

Намериха отломки от самолета на "EgyptAir", взрив е вероятната причина

Няма оцелели от разбилия се самолет на „EgyptAir", откриха останки от тела

Изчезна самолет на „EgyptAir“ с 66 души на борда