Още по темата

Мишел Темер, който стана в четвъртък и. д. президент на Бразилия след временно отстраняване на Дилма Русеф, е доставял информация за политическата ситуация в страната си на американското разузнаване, съобщава сайтът "Уикилийкс", предаде Франс прес.

Темер е предавал в дипломатическата мисия на САЩ информация, която не е била секретна, но само за служебно ползване, когато е бил депутат.

"Уикилийкс" помества два документа, изпратени от Темер през януари и юни 2006 г. В тях той отбелязва, че избирането на президента Лула да Силва през 2002 г. е създало огромни надежди, но че неговата партия Бразилско демократично движение смята президентството му за разочароващо, поради което смята да издигне свой кандидат през 2006 г.

На 12 май Федералният сенат на Бразилия с 55 гласа срещу 22 реши сегашната президентка да бъде отстранена временно за 180 дни и през това време задълженията й да се изпълняват от вицепрезидента Мишел Темер.

Дилма Русеф го обяви за "предател" и "водач на заговора срещу нея" през март, когато той извади партията си от правителството и така улесни започването на процедура на импийчмънт срещу нея.

Хиляди бразилци излязоха на протест в подкрепа на Русеф на 13 май. Вижте във видеото горе

Източник: ЕПА/БГНЕС

Междувременно Русеф заяви, че временното правителство на Бразилия е нелегитимно и има проблем с представителността.

Това стана на първата ѝ публична публична поява, откакто Сенатът реши да я отстрани временно от президентския пост.

"Едно нелигитимно правителство се нуждае винаги от нелегитимни механизми да се задържи", коментира Русеф на пресконференция за чуждестранни журналисти кабинета на своя бивш вицепрезидент и политически съюзник Мишел Темер.

Тя разкритикува също състава на временното правителство, в което няма нито една жена.

"Въпросът за равенството между половете е въпрос на демокрацията в страна, където жените са мнозинство, така че това правителство има проблем с представителността", заяви тя.

Дилма Русеф припомни, че е била избрана от 54 милиона бразилци и се зарече да води битка да си върне президентския пост. Тя каза, че ще се възползва от всеки удобен случай да се защити политически от обвиненията и да обясни причините, довели до процеса срещу нея.

Освен това шефът на президентската канцелария Елисеу Падиля, съобщи, че новото правителство на Бразилия е решило да не се свалят от стените на държавните учреждения портретите на Дилма Русеф.

"Портретите, където ги има, ще останат по решение на Мишел Темер, който си дава сметка, че управлението му е временно", каза Падиля на пресконференция.

Вижте още:

Лула да Силва: Няма да приемем държавен преврат

Ново съдебно решение позволи назначението на Лула да Силва

Дилма Русеф: Процедурата по импийчмънт е държавен преврат