Доналд Тръмп благодари на избирателите в щата Северна Дакота за това, че са му осигурили достатъчно делегати в първичните избори, за да може да получи номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент на САЩ.

"Хората зад мен ни позволиха да прескочим летвата", каза Тръмп на пресконференция в Бисмарк, щата Северна Дакота, където бе придружен от част от щатските делегати, които ще отидат на партийния конгрес на републиканците през юли.

Световните медии обявиха, че Тръмп вече има нужните за партийната номинация 1237 делегати.

Тръмп се подигра на съперничката си от Демократическата партия

Хилари Клинтън, която продължава да е в конкуренция със сенатора от Върмонт Бърни Сандърс

за номинацията на своята партия.

"Тя още не е успяла да си опече работата, а уж й беше в кърпа вързана", каза Тръмп, имайки предвид, че Клинтън още не е събрала нужния й за номинацията брой делегати.

Тръмп е в Бисмарк за участие в петролна конференция, на която ще изнесе реч по енергийните въпроси. Той заяви, че ако бъде избран за президент на САЩ през ноември, ще одобри предложението за петролопровода "Кийстоун" между Канада и САЩ. 

Ден преди това той критикува пак политиката на Германия за миграционната криза от Калифорния - във видеото

"Абсолютно бих го одобрил, 100 процента, но бих поискал по-добри условия", каза Тръмп.

Той добави, че ще работи за намаляване на регулацията в енергийния сектор, за да могат въгледобивните и сондажните компании да са по-конкурентоспособни. "Трябва да се отървем от някои регулации", каза Тръмп.

Неговата евентуална администрация ще разработи енергиен план под мотото "Америка на първо място".

Републиканецът каза, че ще отмени плана на сегашния президент демократ Барак Обама за климата и водното регулиране и "ще убие" споразумението за климата от Париж, но декларира, че ще обръща "подобаващо внимание на рационалните екологични опасения".