Още по темата

Руска състезателна яхта е била задържана от севернокорейската брегова охрана в неутрални води в Японско море. Новината беше потвърдена от посолството на Москва в Пхенян.

Яхтата „Елфин” е пътувала от южнокорейския град Пусан към Владивосток след участие в международно състезание.

Според яхт-клуба „Седем фута”, съдът е преминал в близост до севернокорейски води, но не е нарушил никакви граници. Яхтата, с големина 28 фута, е била взета на буксир от севернокорейска рибарска лодка.

На борда на руския съд има 5 души екипаж, потвърдиха от руската дипломация, която „активно се опитва да изясни ситуацията”.

По-късно Руското посолство в Пхенян е поискало от Северна Корея незабавно да освободи задържаната от бреговата ѝ охрана руска яхта.

"Северна Корея до този момент не е разяснила пред дипломатическото представителство на Руската федерация в Пхенян причините за задържането на яхтата „Елфин“, предаде РИА Новости, като се позовава на информация от пресаташето на руското посолство в страната.

„Корейската страна не ни е предоставила ясни обяснения за причините за задържането на яхтата, но обеща да направи това в скоро време“, обясни пресаташето.

По-късно стана ясно и, че животът и здравето на руските граждани от задържаната в Северна Корея граждани не са застрашени от нищо, а дипломатическото представителство на Руската федерация в Пхенян предприема мерки за разрешаване на ситуацията.

„Посолството на Русия в Северна Корея и генералното консулство в Чонджин предприемат мерки с цел разрешаване на ситуацията. Отправена е нота с искане на обяснение за причините за задържане“, се казва в текста, разпространен от външнополитическото ведомство в Москва.

Съобщава се, че генералният консул на Русия очаква разрешение за среща с екипажа на плавателния съд.