Още по темата

Северна Корея е провела неуспшен опит за изстрелване на ракета от района на град Вонсан, разположен на източното крайбрежие на страната, съобщи агенция "Ренхап".

Подготовката за изстрелването обаче изправи света на нокти.

Поредният опит става почти пет месеца след първия успешен тест на водородна бомба на Пхенян. 

"Северна Корея се опита да извърши изстрелване на ракета, но той се оказа неуспешен", цитира агенцията съобщението на Комитета на началник щабовете. Това е станало около 5.20 часа местно време. Типът ракета не се споменава.

На историческия конгрес на партията, провел се на 6 май, освен че Ким Чен-ун затвърди позицията си, севернокорейският ръководител подчерта, че страната ще използва ядрени оръжия в случай на нарушаване на нейния суверенитет - във видеото горе. 

По-рано японската агенция "Киодо" разпространи информация за възможна подготовка на Пхенян за евентуално изстрелване на балистична ракета тип "Мусудан" със среден обсег.

Анализатори коментираха, че тези ракети имат обсег от 2500 до 4000 км, което теоретично означава,

че в долната граница те покриват цялата територията на Южна Корея и Япония, а в горната са в състояние да достигнат американците военни бази на остров Гуам.

Този тип ракета "Мусудан" никога не е тествана успешно във въздуха, през април има три неуспешни опита.

В Токио медиите съобщават, че правителството е поставило армията в готовност пред перспективата за евентуално изстрелване на ракета.

Има и заповед да се прихваща всякаква ракета, която застрашава японска територия.

Японската армия трябва да разположи и ескадрени миноносци, оборудвани с ракети прихващачи.

Министерството на отбраната на Южна Корея също заяви,

че е засякло някои сведения, които дават основания да се предполага, че Северна Корея се готви да изстреля ракета. 

"Следим отблизо признаците, според които Северна Корея готви нов тест на балистична ракета", заяви висш южнокорейски служител пред АФП. 

Резолюции на ООН забраняват на Северна Корея да използва каквито и да било технологии за балистични ракети, което изобщо не пречи на режима в Пхенян редовно да изстрелва устройства с малък обсег в морето край източните си брегове.