Още по темата

Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че най-лошият вариант за Европейския съюз е Великобритания да излезе от него, а Турция да се присъедини:

 „Аз съм еднозначно против излизането на Обединеното кралство от Евросъюза. Бихме направили огромна грешка”, заяви още лидерът на Републиканската партия, цитиран от БГНЕС.

Саркози изразява недоволство и от миграционното споразумение между ЕС и Турция, което влезе в сила от 28 февруари:

 „Беше грешно да предполагаме, че Турция е способна да се справи с тези проблеми в дългосрочен план. Може ли Европа да се довери на турските власти, които все повече еволюират в авторитарен режим. Съмнявам се”, заяви още той.

Само преди дни стана ясно, че Европа замразява решението си визите за турски граждани на територията на Съюза да отпаднат. Решението ще важи дотогава, докато Анкара изпълни всички поети ангажименти към Европа.

Междувременно в битката за излизане на Великобритания от Европейския съюз се включиха и над 300 големи представители на търговската и индустриалната сфера в страната.

Те се обърнаха към хората и в отворено писмо призоваха гражданите да „За“ оттегляне на страната от ЕС на предстоящия референдум, който е насрочен за 23-ти юни.

Според британския бизнес членството „подкопава конкурентоспособността на страната“.

Германският канцлер Ангела Меркел пък смята, че провеждането на референдума ще допринесе за дестабилизацията на ситуацията в Европа.

Някои от големите заложни къщи във Великобритания пък сочат 75% вероятност британците да останат в Евросъюза. Дори консервативните прогнози определят шансовете за оставане срещу напускане като 60 на 40.