Още по темата

Реджеп Ердоган е готов да скъса с Европа, но не и да отстъпи. Президентът на Турция днес отправи сериозни критики към политиката на Европейския съюз спрямо него и страната му.

„Виждате отношението на ЕС. Налагат ни отслабване на антитерористичното законодателство. Кога започнаха да управлявате Турция? Кой им даде тази власт? Що за демократи са това? Ако ЕС предпочита да се огъва пред терористична групировка, вместо да си сътрудничи с Турция, няма защо да страдаме, на нас са ни достатъчни усмивките на народа”, заяви Ердоган в реч в Анкара. Той затвърди новата линия на политика без отстъпки спрямо ЕС, която публично пое миналия петък - вижте във видеото.

„От 35 години страната ни противодейства на терора”, продължи той. „Но държавите в ЕС не са в състояние да се справят. Светът изпадна в ужас след атентатите на „Даеш”, но изостави Турция съвсем сама в тази борба. Условието ние да променим закона си на практика не е нищо друго, освен това, че Европа застава на страната терористите“.

„Ако ЕС иска да преговаря с терористична група (ПКК) вместо с Република Турция, това не е проблем за нас. Защото ние гледаме на тези, които защитават каузи на терористични групи, по същия начин, както гледаме и на терористичните групи,” предупреди Ердоган.

Ердоган: Депутат, академик, журналист… те са терористи

Жената на Ердоган: Харемът е бил школа за жените

Турски министър: Осуетихме опит за държавен преврат

Турция цензурира изложба. Присъди за журналисти

Турският държавен глава също така отчете, че всеки ден ракетният обстрел от сирийска територия на близкия до границата град Килис се засилва и атаките на „Даеш” са отнели живота на над 130 цивилни и служители на сигурността.

Освен това, според Ердоган, Турция е осъществила удари по 3000 позиции на терористите в Сирия като е ликвидирала 1300 от целите и е екстрадирала 3500 души, свързани с терористични организации.

„Ние няма да се поколебаем да предприемем необходимите стъпки, ако трябва сами ще прережем пъпната си връв. Не ни е безразличен нито Килис, нито Алепо. Ние покрихме всички изисквания за шенгенските визи и подписахме споразумението. Сега измислиха 72 условия пред нас и после се захванаха с антитерористичния закон. Европа дали е в състояние да наложи подобни условия в Южна Америка?” Попита Ердоган.

„Много добре знаем къде е коренът на всичко това и никой да не ни разправя други работи. В следващия период или ще подобрим отношенията си с ЕС и ще станем редовен член, или ще начертаем нов път за себе си“, категоричен е Ердоган.

Междувременно турската армия публикува статистика за борбата си с тероризма. От юли миналата година досега са били убити 4571 бойци на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Други 6623 кюрди са били „неутрализирани“ по време на антитероистични операции. 695 кюрди са били ранени, 761 – заловени, а 641 са се предали сами. Загубите за турската армия възлизат на над 300 убити.

По-сериозни обаче са щетите за цивилното население. Само и операцията на турската армия срещу ПКК в град Гавар, която започна на 13 март, са разрушени над 5000 жилища, а около 80 000 души бяха принудени да избягат от домовете си. Броят на жертвите сред цивилното население е неизвестен. Околните селища също са превърнати в зона на бойни действия.