Още по темата

Близо 46 милиона души по света живеят в робство, като най-голям е броят им в Индия, но най-масово е явлението в Северна Корея, показва публикуваният днес трети доклад „Световен индекс на робството“ (Global Slavery Index), цитиран от агенция Ройтерс.

Индексът се изготвя от базираната в Австралия правозащитна организация “Уолк фрий фаундейшън“ (Walk Free Foundation). Той показва, че

броят на хората, родени в робство, превърнати в секс-роби, поставени в робска зависимост заради дългове или подложени на принудителен труд са се увеличили на 45,8 млн., след като през 2014 г. са били около 35,8 млн.

Основателят на „Уолк фрий“ Андрю Форест отбелязва, че увеличението от почти 30% се дължи на подобреното събиране на данни, но изразява опасения, че положението се влошава заради глобалната миграция, която прави хората по-уязвими за всякакви форми на робство.

Форми на робство се наблюдават във всичките 167 държави в индекса, но Индия е страната с най-голям брой роби – около 18,4 млн. при население от 1,3 млрд. души.

Северна Корея обаче оглавява печалната статистика по концентрация на феномена – един от 20 севернокорейци, което прави 4,4% от 25-милионното ѝ население, живее в робство.

Според индекса

България е на 93-та позиция по абсолютен брой хора, подложени на съвременните форми на робство.

„Трябва ясно да заявим, че няма да търпим робството и когато един режим поддържа робство, ние не трябва да имаме отношения с него“, заяви Форест, който е австралийски минен магнат и филантроп.

Индексът за 2016 г. се основава на анкети с около 42 хил. души, извършени от агенцията за маркетинговата и социологически проучвания „Галъп“ на 53 езика в 25 държави. За добиването на данните са използвани различни допълващи се методики.

Според Международната организация на труда (МОТ) към ООН 21 млн. души по света са жертва на принудителен труд, но това число не взема предвид всички форми на робство.

„Бихме искали индексът да бъде призив за действие.

Досега не съм видял реакцията от страна на правителствата или бизнеса, необходима за ограничаване на робството“, отбеляза Форест, като подчерта, че полага усилия да гарантира, че в неговата минна компания няма каквито и да било форми на робство.

Глобалният индекс на робството има за цел да измери разпространеността на робството в 167-те най-населени държава, нивото на застрашеност на хората от поробване и правителствените усилия за справяне с това.

Според индекса за 2016 г. в Азия, която осигурява нискоквалифицирана работна ръка за производството на облекла, за хранителната промишленост и технологиите, живеят две трети от хората в робство.

Около 58% от хората в робство са съсредоточени в пет държави: Индия, Китай, Пакистан, Бангладеш и Узбекистан. Страните с най-висок процент поробени хора от населението обаче са Северна Корея, Узбекистан, Камбоджа, Индия и Катар.

Източник: Walk Free Foundation

Най-малко действия за премахване на робството предприемат правителствата на Северна Корея, Иран, Еритрея, Екваториална Гвинея и Хонконг. В другия край на спектъра се нареждат Холандия, САЩ, Великобритания, Швеция и Австралия, чиито лидери полагат най-много усилия за борба с робството.

Макар Европа да показва най-ниска регионална разпространеност на робството, според „Уолк фрий“ тя е източник и дестинация за принудителен труд и сексуална експлоатация. Какво ще е отражението на масовия приток на мигранти и бежанци, бягащи от войни и бедност, предстои да узнаем, отбелязва докладът.