5

Папа Франциск се появи върху корицата на февруарския брой на списание "Ролинг стоун" (RollingStone.com). 

Това е първият път в който изданието, смятано за институция в рок средите, поставя на корицата си личност, толкова различна от типичните за стила си музиканти и киноартисти. 

Роденият в Аржентина папа, който встъпи в длъжност през март миналата година, по-рано беше избран за "Личност на годината" от списание "Тайм". 

Освен това той беше и на корицата на списание "Ди Адвъкът", американско издание, което защитава правата на гей обществото. 

Съвсем наскоро папа Франциск се появи и на стена в Рим, изрисуван като комиксов супергерой. Снимката на графити творбата дори беше качена в "Туитър" от Съвета за социални комуникации на Ватикана. 

В случая със сп. "Ролинг стоун" обаче от Светия престол реагират доста различно. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Ватиканът изрази недоволството си от статията - но не заради добрите думи за папа Франциск, а заради негативното отношения към управлението на неговия предшественик Бенедикт XVI.

В статията папа Франциск е обрисуван като папата на промяната, внасящ свеж полъх във Ватикана. 

Неговият умерен тон контрастира с тона на неговите предшествениците и успокоява полемиката между културите. Папа Франциск освен това говори за истинските икономически проблеми, подчертава материалът. 

С уговорката, че Ватиканът приветства вниманието, което се отделя на папа Франциск, говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди заяви, че сп. "Ролинг стоун" е

допуснало обичайната грешка на повърхностната журналистика,

защото докато е изтъквало положителните страни на сегашния папа, се е почувствало задължено да представи в негативен план времето на Бенедикт XVI. 

Ломбарди заяви и неодобрението си за определението на понтификата на Бенедикт XVI като катастрофален, както и за описанието на бившия папа като строг учител, способен да предизвика кошмари у подрастващите. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@