Още по темата

Интригата по политическите върхове в Турция приключи - управляващата Партия на справедливостта и развитието предложи министъра на транспорта Бинали Йълдъръм като единствения кандидат за председател на ПСР, а и за премиер. 

Световните медии, а и опозиционните в южната съседка, коментират, че той е близък съюзник на президента Реджеп Таийп Ердоган. 

Рокадата идва след внезапната оставка на досегашния премиер Ахмет Давутоглу,

който подаде оставка след явно неразбирателство с Ердоган. 

Говорителят на ПСР потвърди номинацията на министъра на транспорта за председател на партията, което означава, че той ще стане и министър-председател.

Официалното гласуване ще се проведе на извънредното събрание на ПСР на 22 май.

Самият Йълдъръм обеща да работи в пълна хармония с държавния глава.

Той направи изявление минути, след като беше утвърден от управляващата Партия на справедливостта и развитието като единствен кандидат за лидерския й пост.

„Ще работим в пълна хармония с всички наши партийни другари на всички равнища, като се започне с президента-основател на партията и неин лидер”, посочи Йълдъръм. 

Той е от най-старите и много опитни кадри на

Партия на справедливостта и развитието, който има голям дял в реализирането на мегатранспортните проекти на Турция.

Твърди се, че се ползва с изключителното доверие на Ердоган, което е и главната причина за издигането му на този пост и ще следва стриктно начертанията му.

В първото си изявление след издигането му за кандидат за лидер на Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм подчерта, че днешният ден, в който се отбелязва празникът за почит към паметта на Ататюрк, на младежта и спорта, е изключително важен момент. 

За наследник на Давутоглу се спрягаше и зетят на Ердоган - Берат Албайрак.