Сара Нетаняху - първата дама, която Израел мрази
Източник: ЕПА/БГНЕС
18

В началото на февруари редакторът на престижния литературен подлистник на всекидневника "Аарец" Бени Зифер е поканен на чай от Сара Нетаняху, съпругата на израелския премиер.

Тя, като добра домакиня, го приема в официалната премиерска резиденция, намиращата се на улица "Балфур" в Ерусалим и го развежда из нея.

Това е старичък апартамент, който въпреки няколкото освежителни ремонта, е запазил простоватия отпечатък от първите години на на еврейската държава.

За тази визита журналистът споделя:

"Когато минахме покрай тоалетната, Сара Нетаняху ми каза с притеснен вид: Ето къде е принуден да ходи Барак Обама, когато го приемаме тук".

Публикуването на впечатленията от тази среща породи истинска медийна буря в Израел и навлече на Зифер множество критики, в това число и в неговия собствен вестник, бастион на израелската левица.

Вярно е, че пропитият със симпатия портрет, който този журналист прави на своята домакиня е предизвикателство, отправено към неговите колеги журналисти, които превърнаха Сара Нетаняху в своя черна овца.

Още повече, че в този момент тя е в центъра на поредната полемика.

Упрекват я, че е прибрала парите от връщането на бутилки, изпити в резиденцията на улица "Балфур". Сумата, която е получила от тях за четири години, възлиза на няколкостотин евро.

След избухването на скандала тя ги върна, но случаят опетни предизборната кампания в Израел, по време на която съпругът на Сара Нетаняху се опитва да запази премиерския си пост.

Скандалът с бутилките отежни досието от обвинения срещу семейство Нетаняху в момент, в който държавният контрольор Йосиф Шапира публикува доклад за начина на живота на двойката, оценен като разточителен и който пресата често коментира с удоволствие.

"Останах най-вече с впечатлението, че Сара Нетаняху е самотна и изолирана жена, която иска да се разтовари" , казва Бени Зифер.

От появата й в обществената сфера през 1996 г. , когато Бенямин Нетаняху е избран за първи път за премиер, Сара Нетаняху, която днес е на 56 години, рядко може да разчита на приятел, на когото да се довери.

Първо бавачката на двамата й синове, беше уволнена с гръм и трясък, после дойде ред на полемиката заради разточителния вкус на премиерската двойка, която предпочитала скъпи парфюмиран и свещи или скъп сладолед с фъстъци, накрая последваха и оплаквания от бивши служители.

"Имаше крясъци, обиди, подигравки, противоречащи си заповеди", засвидетелства миналия декември пред съда в Ерусалим Емануел Села, един от тези служители.

Бившият охранител на двойката, повишен в иконом на официалната резиденция Мани Нафтали пък разказа пред същия съд как е бил събуден посред нощ от телефонно позвъняване от шефката си, която била бясна, че той е купил мляко в пластмасова опаковка, вместо в картонена.

Нетаняху и съпругата му Сара
Нетаняху и съпругата му Сара Източник: ЕПА/БГНЕС

И сякаш сцената не била достатъчно сюрреалистична, та в нея се намесил лично премиерът, който взел от жена си слушалката, за да се опита да успокои нещата.

"Със Сара Нетаняху човек сякаш се връща в епохата на робството", разказва Наоми Ландау, адвокатка на тези двама ищци.

Сара Нетаняху не се задоволява да е тиран в домакинството, тя се меси също и в обществените дела. От две десетилетия я обвиняват редовно, че е в основата на пращането в немилост на този или онзи съветник или министър.

Бен Каспит, един от най-влиятелните политически журналисти в страната и автор на убийствено критичната биография "Биби Нетаняху", разказва, преувеличавайки със задоволство:

"Сара е най-влиятелната жена в Израел, тя е по-влиятелна дори от съпруга си. Можете ли да си представите, че Нетаняху трябва да се крие в банята, за да говори по телефона с хората, които тя е намразила", разказва журналистът.

Оказа се например, че преди две години омразата й към Нафтали Бенет, бивш директор на кабинета на Нетаняху, станал лидер на религиозната десница, е била пречка за влизането му в управляващата коалиция.

И за да се влошат още повече нещата, Бенет не се въздържа да иронизира открито по адрес на първата дама. В крайна сметка нахалникът бе принуден да се извини, за да да получи, още на следващия ден, поста на министър на икономиката, за който бленуваше, а това позволи да се състави правителство.

Бедната Сара Нетаняху не е пощадена дори от своите хора. Тя произхожда от многоуважавано семейство на интелектуалци, тълкуватели на Библията, в което се е почитала пестеливостта, присъща за ционистките заселници.

Този клан обаче се разпадна в последните няколко години и по-големият брат на Сара Нетаняху стана една от водещите фигури на израелската радикална левица.

Вторият брат на Сара Нетаняху - Хаджи Бен Арци, е пламенен защитник на колонизирането на палестинските територии, който не се колебае никога да критикува политическата "мекушавост" на зет си или свадливия характер на сестра си. "Ценностите, с които бяхме закърмени, бяха различни", казва той.

Със забележителната си дискретност, "Саралех", както я нарича съпругът й и обикновените израелци, макар и с повече ирония, никога не говори на обществени места.

Близките й я описват като примерна майка, семействата на убитите войници, които тя си е поставила за задача да посещава, изтъкват нейната човещина, а колегите й в училищата в Ерусалим, в които тя продължава да работи като детски психиатър говорят за усърдието, с което се труди.

Мейер Хабиб, френски депутат и близък приятел на "Биби" казва:

"За да понася онова, което на Сара се налага да търпи от 20 години, човек трябва да е твърд, но всичко това я засяга дълбоко, разбира се. Това е направо настървение срещу нея".

Бенямин Нетаняху никога не пропуска повода да припомни, че "Саралех го е променила към по-добро".

Той допълва, че тя например го е убедила през 2011 г. да се съгласи на освобождаването на 1000 палестински затворници в замяна на пленения израелски ефрейтор Гилад Шалит.

Откъснато от света от драконовските мерки за сигурност, които заобикалят всички израелски премиери след убийството на Ицхак Рабин, семейство Нетаняху, сключило брак през 1991 г., изглежда все по-изолирано. Подозрителен по природа, убеден, че елитите в Израел го мразят, "Биби" се доверява само на "Саралех", както се говори.

Нетаняху и съпругата му Сара
Нетаняху и съпругата му Сара Източник: ЕПА/БГНЕС

Съпругата в замяна изпитва към мъжа си безгранично благоговение и питае силна ненавист към всички, които тя подозира, че искат да ги изгонят от властта.

"Вие /израелците - бел. ред/ имате късмет, че ние сме тук", казва понякога Сара Нетаняху, според неин приближен.

Като млади родители при първото идване на власт на Бенямин след изборната победа на партията Ликуд през 1996 г. , семейство Нетаняху се надяваше да внесе по бреговете на Средиземно море модела на семейство Кенеди или на семейство Клинтън.

Но тази трансплантация така и не се получи и госпожа Нетаняху много бързо се превърна в мишена на медиите.

Те я критикуват за всичко - за нейния външен вид и фигура, за гафовете при избора й на дрехи.

Нападки, в които се специализира в. "Йедиот Ахронот", големият популярен всекидневник. Неговият собственик Нони Мозес води безпощадна война срещу Бенямин Нетаняху, когото подозира - и с право - че иска да го разори, като "прати да му се пречка в краката" в. "Израел хайом", едно безплатно издание, възхваляващо премиера и финансирано от американския милиардер Шелдън Аделсон.

Журналист от в. "Йедиот ахронот" споделя: "Биби е много силен. Той доминира политическата класа в Израел. И тъй като никой не успява да го измести от тази позиция, атакуват неговото слабо място - Сара. И на онези, които го правят, е наредено да стигат до край". "Оставете Сара на мира", редовно умолява Бенямин Нетаняху.

Преди няколко дни той дори обвини във "Фейсбук" медиите, че клеветят него и съпругата му, за да свалят Ликуд и да благоприятстват идването на власт на левицата.

Тези полемики в основата си обаче са в интерес на Нетаняху, смята наблюдатели. Такова е мнението на професор Галия Голан, който преподава политически науки в Интердисциплинарния център в град Херцлия.

"Докато хората вдигат шумотевица, за да разберат дали съпругата на Нетаняху е изпаднала в нова нервна криза, никой не говори за истинските проблеми.

Кой говори за големите черни точки в мандата на Нетаняху - изолацията на Израел на международната сцена или иранската бомба? Никой", казва Голан. В неделя, 15 февруари в прайм тайма на най-голямата телевизия в страната израелците също имаха възможността да открият официалната резиденция на улица "Балфур".

Придружавана от енергичен телевизионен водещ, Сара Нетаняху показа пред камерите апартамента, насочвайки вниманието върху дупките в килимите и олющената боя.

Вярно е, че на човек му става мъчно, като види в какво състояние е жилището, достойно по-скоро за апартамент на заместник-началник на полицията, отколкото на премиер на "Нацията новатор".

Репортажът за резиденцията обаче се появи няколко дни след публикацията на статията по същата тема в "Аарец", което си беше доста груба политическа манипулация.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 27 минути

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 3 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 5 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 6 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите