Още по темата

Две парчета от самолетни отломки, намерени на плажове в Мавриций и Южна Африка почти със сигурност принадлежат на полет MH370 на „Малейжа еърлайнс“, твърдят официални лица от Малайзия и Австралия, цитирани от Би Би Си (BBC).

Това е поредният епизод от усилията за разкриване на мистерията около самолета, който изчезна в нощта на 8 март 2014 г. Самолетът, летящ от Куала Лумпур до Пекин, имаше 239 души на борда, когато изчезна.

Предполага се, че машината се е разбила в океана, след като се е отклонила от курса си.

Три кораба претърсват 120 хил. кв. км площ от южната част на Индийския океан, но досега не са открити никакви следи от самолета.

До момента са открити

пет части от самолетни отломки,

за които се твърди, че със сигурност или най-вероятно са от изчезналия Боинг 777.

През март беше потвърдено, че две открити в Мозамбик останки почти със сигурност са от самолета. Миналата година беше открита част от крило на брега на френския остров Реюнион.

Всяка една от тях е намерена на хиляди километри от зоната на търсене, макар и в рамките на територията, обхваната от моделите на океанските течения, които е напълно възможно да предвижат останките на такива разстояния.

Всички отломки се изследват от експерти.

Те използват производствените следи върху парчетата, както и проби от морската екология като налепи, за да им помогнат да потвърдят дали е възможно тези парчета да са от липсващия самолет.

Преърсването на океана на предполагаемото място на катастрофата на MH370 продължава от страна на Австралия, Малайзия и Китай, като до момента са проучени 105 хил. кв. км от морското дъно, по голямата част от тази площ не е изследвана никога досега.

Страните обаче са се договорили, че при липса на „нова достоверна информация“, търсенето ще приключи в средата на годината.