Още по темата

Руският външен министър Сергей Лавров проведе съвместна пресконференция с унгарския си колега Петър Сиярто в Будапеща.

Тема та разговор между двамата бяха двустранните отношения, санкциите на Европа срещу Русия, както и на сътрудничеството между Русия и НАТО.

В отговор на въпрос относно санкциите, Лавров заяви, че " ограниченията от страна на някой страни са абсолютно политически".

Той допълни още, че така страната има всичко необходимо, за да стане „по-независима и по-малко зависима от политическия пейзаж“.

Лавров заяви още, че „Газпром“ проучва нови проекти за Южна Европа.

Той подчерта, че проектът „Северен поток-2” не е по инициатива на Русия, а на компании от страни-членки на ЕС:

 "Русия е готова да възобнови енергийното си сътрудичество с ЕС в пълния му обем, но това е невъзможно без съгласието на Брюксел", коментира още той, цитиран от БГНЕС.

Лавров допълни още, че това би могло да се случи „ако Еврокомисията подхожда обективно към осигуряването на енергийната безопасност на Европа, а не я поставя в зависимост изцяло от политическата позиция, свързана с необходимостта да се обезпечи украинският транзит, може да се намери решение, което да устройва всички“.

В края на февруари „Газпром“ подписа споразумение с Италия и Гърция меморандум за доставки на руски газ по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и оттам за Италия.