Още по темата

Конституционният съд на Македония отмени предвидените за 5-ти юни предсрочни парламентарни избори в страната.

Решението бе прието единодушно. В документа се казва, че ще бъдат прекратени всички изборни дейности. Междувременно страната е разтърсвана от протести – вижте във видеото.

Партията на Али Ахмети Демократичен съюз за интеграция поиска мнението на Конституционния съд относно законността на акта, с който беше обявено решението за разпускането на македонския парламент.

От Европейската комисия вече обявиха, че няма да признаят изборите в Македония, докато властите не прочистят избирателните списъци от мъртви души и прокуратурата не разследва заплахите срещу гласоподаватели.

Тази сутрин сградата на Конституционният съд  в Скопие беше „украсена“ с боя в цветовете на „Шарената революция” – действие, което председателят Елена Гошева определи като натиск върху работата на съдиите.

ЕС и САЩ: Македония не може да направи честни избори

Провал на преговорите в Македония

Сблъсъци в Скопие, има ранени журналисти

Изборните дейности в Македония се прекратяват за седмица, през което време Конституционният съд ще вземе окончателно решение.

Парламентът беше разпуснат миналия месец от председателя му Трайко Веляновски заради насрочените за 5 юни избори в страната. Миналата седмица изтече срокът за подаване на документи за участие в тях и единствената политическа сила, подала такива, е управляващата досега ВМРО-ДПМНЕ.