Още по темата

Китайските власти енергично отхвърлиха твърденията, че местни компании изнасят консервирано човешко месо за африкански страни, съобщава „Индипендънт” (The Independent)

Подобни слухове се появиха в интернет и в няколко африкански медии.

В репортажи се цитира жена от Замбия, живееща сега в Китай, която предупреждава сънародниците си да не купуват месни консерви китайско производство.

Тя твърди, че в Китай събирали труповете на хора, изпращали ги в завод, където те се разфасоват, мариноват и консервират, а продукцията се изнася за Африка.

Китайският посланик в Замбия реагира остро на публикациите по тази тема в страната.

„Това е злонамерена клевета и дезинформация, насочена срещу нас”, заяви Ян Юмин. „Изразяваме силния си гняв и решително осъждаме подобни действия”, подчерта той.

Китай направи значителни инвестиции в Замбия през последните години. Особено в минната промишленост. Забавянето на втората по големина икономика в света обаче засегна и служителите на китайските заводи в африканската страна. Част от предприятията прекратиха своята дейност.

В същото време китайски компании са обвинявани за това, че експлоатират работниците си в Замбия.

Зам.-министърът на отбраната на Замбия Кристофър Муленга обеща, че правителството ще започне разследване на злостните слухове.

„Правителството на Замбия съжалява за станалото с оглед на топлите отношения между Замбия и Китай”, коментира той.