Още по темата

Блян за създаване на православна империя таи Владимир Путин. Съюзниците му за това ще са гръцката църква, а Ватикана, оказва се, е таен партньор на Москва. Това разчетоха анализатори зад сближаването между Русия и Светия престол и предстоящата визита на руския президент в Гърция. 

Списание "Тайм", "Форбс" и международната общественост определят Путин не само като един от най-влиятелните хора на планетата, но и като човек, успял да обедини повторно разпадналия се Съветски съюз, отбелязва в анализ гръцкият "Прото тема". 

Между Владимир Путин и руския патриарх Кирил се създадоха тесни връзки. Във видеото горе - президентът поздравява владиката за празника му на 24 май.

Започвайки кариерата си в Санкт Петербург, където е роден, Владимир Путин превзема Москва и от съветник по международните въпроси и бивш ръководен кадър на КГБ,

стига до кормилото на руското всемогъщество, което държи твърдо от 17 години насам.

Православието изглежда играе значителна роля в затвърждаването на неговия мащабен план за възраждане на руската слава. Впрочем това бе споменато и от самия Путин в негова реч: "Руската нация и обединената руска държава започнаха да се създават с идването на християнството", продължава гръцкото издание.

В своята книга "В мозъка на Путин" Мишел Елчанинов, който е считан за един от най-известните интелектуалци във Франция, въпреки че произходът му е руски, е твърди, че Путин иска да възроди панславизма. 

От известно време се наблюдава и стратегически съюз между Русия и Ватикана.

Последната им съвместна инициатива бе срещу документа за равенство между половете.

След разпадането на СССР възстановяването на католическите църкви в постсъветското пространство, и в частност в Украйна, повлече след себе си напрежение в отношенията между Рим и Москва, отбелязва анализ във френското издание "Фигаро". 

Това обаче се промени след разговор между папата и Путин през ноември 2013 г., както и при историческата среща на Франциск с патриарх Кирил в Хавана през февруари 2016 г. (първата от времената на разкола между Рим и Константинопол през 1054 г.).

Сближаването на Рим и Москва дава на Кремъл основите на морала, който помага да се заличи

споменът за войната в Украйна и улеснява нормализирането на отношенията с международната общност, се казва в анализа.

Президентът възроди Света Русия. Що се отнася до патриарха, "той поддържа националистическата реторика на антизападната путинова пропаганда и насърчаването на понятието "Руски свят ", казва експерт.

В какво е интересът на Ватикана?

С приключването на Студената война Ватикана неизменно проявява желание да води диалог с Москва. „Русия е един от центровете на новия многополюсен свят“, пише специалистът по Ватикана Констанс Колона-Сезари. „Това е империя в процес на изграждане, на която трябва да бъде подадена ръка.“

6 милиона католици в Украйна или 100 милиона православни в Русия? Ватикана направи своя избор. Франциск не само не осъди руската агресия, но и не защити сродните с Рим гръко-католици.

Втората линия на Ватикана засяга морала и политиката. След падането на Берлинската стена Русия и Ватикана бързо установиха отношения. Заинтересовани от това бяха и двете страни. Сближаването започна при Йоан-Павел II, беше подхванато от Бенедикт XVI и още по-ускорено при Франциск.