Още по темата

Терористите от „Ислямска държава“ превзеха редица населени места в контранастъпление срещу сирийската опозиция в района на град Азаз, северно от Алепо.

„Лекари без граници“ вече са евакуирали болницата си, намираща се в района, предаде ВВС.

По-рано началникът на главното оперативно управление на генералния щаб на Русия Сергей Рудской съобщи, че след обявяването на примирието в Сирия терористите са започнали да изтласкват правителствените войски.

Той също така добави, че от 20 май руската авиация е засилила ударите си в Сирия по обектите на незаконен добив на петрол и контрабанда на нефтопродукти към турската граница.

Според него Турция и други страни продължават да снабдяват с оръжие и боеприпаси терористичната групировка Фронт „Ан Нусра”.

„Ислямска държава” настъпва в Либия

Серия кървави атентати в Багдад, 93-ма загинали

Нападател в Германия уби човек с „Аллах е велик”

„Ислямска държава” призова за джихад в Европа и САЩ през юни

Най-малко 100 000 бежанци са хванати в капан по границата на Сирия с Турция след като джихадистите от „Ислямска държава“ пробиха през бунтовническа територия в провинция Алепо, съобщават правозащитници, цитирани от „Хюриет” (Hürriyet).

Неочакваното настъпление идва на фона на офанзивата срещу джихадистката групировка в провинция Рака.

Бойците на „Даеш” окупираха и преустановиха достъпа до ключов път между град Азаз, на 6 км от границата с Турция и близкия град Мареа.

Джихадистките атаки заплашват десетките хиляди вътрешно разселени сирийци, живеещи в нерегламентирани лагери в близост до границата с Турция.

Междувременно турски военнослужещи с бронирани коли са навлезли днес на 700 метра навътре на сирийска територия, съобщи ливанската телевизия „Ал Маядин” (Al Mayadeen).

Според телевизията турските военни са установили нов контролно-пропускателен пункт.

В района на Африн, северозападно от Алепо, живеят сирийски кюрди. Градът и районът около него се контролират от формирования на кюрдските сили за самоотбрана. В този район няма сирийска редовна войска. Засега не са последвали никакви ответни действия на кюрдите в отговор на навлизането на турските военни.