Още по темата

Терористичните групировки "Ислямска държава" (ИД) и ПКК (Кюрдската работническа партия) имат планове за атентати в няколко големи градове в Турция на 19 май, когато се отбелязва паметта на Кемал Ататюрк. Освен това денят е възприет като празник на младежта и спорта.

Турската разузнавателна служба МИТ е издала предупреждението за планираните атентати, съобщи телевизия "Си Ен Ен Тюрк" (CNN Turk).

Според информацията на разузнаването джихадистите от ИДИЛ планират атентат

срещу мавзолея на Ататюрк – Анъткабир, американското посолство и сгради на военните в Анкара.

Според информацията на разузнаването десет терористи на джихадистката организация, които са натоварени да планират атентатите, вече са пристигнали в турския град Газиентеп.

Междувременно при атентат през нощта най-малко четирима души са ранени след взрив в Истанбул.

Взривното устройство е било поставено под мост в квартал Малтепе.

Това е поредна експлозия в Истанбул, като миналата седмица бомба, поставена в паркиран автомобил, рани 8 военни и цивилни лица в квартала Санджактепе.

Пак миналата седмица, на 10 май, кола-бомба уби 3 и рани 45 човека в Диарбекир (във видеото). 

По-рано през годината две експлозии в туристически райони на града взеха десетки жертви, като властите приписаха тези действия на групировката „Ислямска държава”.

Вчера дете загина, а три други ранени,

след като самоделно взривно устройство избухало югоизточната турска провинция Шърнак. Според източници, взривното устройство е заложено от членовете на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).

9-годишният Енес Ердем починал в държавна болница в Силопи, а състоянието на останалите деца остава критично.

Диарбекир и регионът му през

последните месеци са обект на нападения от страна на забранената Кюрдска работническа партия, докато военните провеждат безмилостна офанзива срещу кюрдските екстремисти. 

В средата на март кола-бомба се взриви близо до спирка на градския транспорт в Анкара, при което загинаха 37 души, а над 125 бяха ранени. Въоръжена групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан", която е свързана с Кюрдската работническа партия, пое пое отговорност за това. Ден след това Анкара отвърна с обстрел на позициите на ПКК в Северен Ирак.