1 млн. работещи в Гърция не са получавали заплати от 1 до 5 месеца
Гръцкият премиер Алексис Ципрас и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер по време на срещата на върха на ЕС в Рига на 22 май   
Източник: ЕПА/БГНЕС
11

Е дин милион работещи в Гърция не са взимали заплати от един до пет месеца, два милиона са получавали заплати от черни каси, а 1,2 млн. са безработните, според изследване на гръцката инспекция по труда, цитирано от вестниците "Етнос" и "Имерисия".

Шокиращите данни за картината на наемния труд в Гърция след няколко години на рецесия и промени в трудовите отношения показват още, че на опашка за работа в южната съседка чакат 867 855 безработни, дупката в осигуряването възлиза на 18 млрд. евро, а за пет години кризата е унищожила 51 745 предприятия.

Гърция не може да извърши плащанията по дълга към МВФ през следващия месец, защото няма пари,

заяви министърът на вътрешните работи Никос Вуцис, цитиран от Ройтерс.

"Четирите вноски за МВФ през юни са 1,6 милиарда евро, тези пари няма да бъдат дадени и ги няма, за да бъдат дадени", каза Вуцис в неделно шоу на гръцката телевизия Мега.

Това е най-категоричното изявление от Атина за вероятността от изпадане в неплатежоспособност, ако преговорите с кредиторите се провалят, посочва Ройтерс.

Преговорите с кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд се проточват вече четири месеца. Успешното им финализиране би отключило помощ в размер на 7,2 милиарда евро, но преговорите зациклиха около реформите за пенсионното осигуряване и пазара на труда, предложени от кредиторите.

Запитан дали се тревожи от "кредитно събитие" - термин, който визира сценарии като банкрут или неплатежоспособност, Вуцис каза: "Ние не се стремим към това, ние не го искаме, това не е нашата стратегия".

Гръцкият министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис, който е представител на твърдолинейното крило в управляващата партия СИРИЗА, заяви днес пред съпартийци, че през следващите дни правителството трябва да подготви гръцкия народ за ситуация, при която не е постигнато споразумение, отговарящо на обещанията на СИРИЗА, предаде Ройтерс.

"През последните четири месеца така наречените институции подложиха гръцкия народ на бавно изтезание, една от най-ужасните практики на изнудване в световната история, за сметка на страната", заяви Лафазанис. Той посочи, че правителството трябва да бъде готово за всякакви възможни алтернативни решения, за да избегне нови мерки за икономии и приватизации.

Финансовият министър Янис Варуфакис заяви по-рано днес, че Гърция е направила "огромни крачки" към постигане на споразумение с международните кредитори, за да предотврати фалит. "Сега е ред на институциите да свършат своето. Ние изминахме три четвърти от пътя, те трябва да изминат една четвърт, за да ни посрещнат", каза Варуфакис в емисия на Би Би Си.

Гръцкият финансов министър допълни, че

ще бъде "катастрофално", ако Гърция напусне еврозоната,

като прогнозира, че това ще бъде "началото на края на проекта за обща валута". Варуфакис отбеляза, че през последните четири месеца Атина е успяла да плаща пенсии и заплати, както и задълженията си към МВФ за сметка на 14 процента от брутния вътрешен продукт, справяйки се "забележително добре" за икономика, която няма достъп до финансовите пазари.

"В някакъв момент ние няма да бъдем в състояние да го правим и в някакъв момент ние очевидно ще трябва да направим този избор, който на нито един финансов
министър не трябва да се налага да прави", каза Варуфакис.

МВФ ще отпусне нова помощ на Гърция, но при определени условия

и това фондът е склонен да направи, въпреки реакциите на много от неговите членове, съобщава гръцкият сайт нюз.ин, позовавайки се на в. "Велт".

В своя публикация германското издание отбелязва, че американски правителствени представители, пожелали анонимност, са дали уверения на европейските си колеги, че МВФ ще участва в бъдещ трети спасителен пакет финансова помощ за Гърция, но при условие, че Атина и нейните кредитори постигнат споразумение за
успешно финализиране на втория пакет от реформи.

Вестникът преценява, че позитивните сигнали от Вашингтон обслужвали и германското правителство, което възприемало участието на МВФ като необходимо условие, за да участва и самата Германия в бъдеща нова програма за предоставяне на нова финансова помощ на Гърция.

Според "Велт" причината за американското съдействие била, че САЩ вече се били "опарили" от фалита на Лемън Брадърс през 2008 г. и се страхували от последиците. САЩ смятат, че световната икономика няма необходимата стабилност, за да може да издържи на едни такива сътресения без последици. Самият президент Барак Обама неведнъж е оказвал натиск върху германците и е телефонирал на канцлера Ангела Меркел, като е настоявал пред нея, че различията с Гърция трябва да бъдат уредени. Американците обаче също са недоволствали от ината на гърците на преговорите с тройката, пише още в. "Велт".

Гърция е под изключителен натиск, а правителството е принудено да направи отстъпки и да сключи споразумение с кредиторите,

тъй като страната няма пари, за да обслужва финансовите си задължения, пише гръцкият в. "Вима".

В коментар под заглавие "Завой или провал" изданието отбелязва, че в момента премиерът Алексис Ципрас е в плен на Симплегадите (двете скали от митологията, които често се блъскали една в друга и между тях никой не можел да мине) след студения душ от срещата на Еврогрупата в Рига и че сега кредиторите го натискат за споразумение.

Времето и парите свършват, Ципрас е изправен пред "неприятели" както в собствената си партия, така и навън, изтъква още вестникът, като прогнозира, че премиерът или ще направи завой и ще отстъпи, или ще се провали.

В. "Етнос" отбелязва, че ръководството на правителствената партия СИРИЗА е приело в неделя предложението на Ципрас, в което се казва, че "правителството няма да гласува нов меморандум", сиреч няма да приеме нови рестрикции.

"Ние се стремяхме и ще продължим да се стремим към споразумение, което ще подпомогне сплотеността на европейските народи, всички, които вярват, че ще унизят Гърция си играят с огъня", казал Ципрас и добавил, че кабинетът му няма да отстъпи от "червените линии".

На вчерашното заседание на партията вътрешната опозиция в СИРИЗА също е излязла със свое предложение, предвиждащо скъсване с кредиторите, което обаче е било отхвърлено. 35 на сто от членовете на централния комитет на СИРИЗА са подкрепили предложението за скъсване с кредиторите, лансирано от печата като "план Лафазанис", и само 20 гласа не са стигнали, за да мине.

Одобреното с мнозинство предложение на Ципрас представлява политическо решение на ръководството на партията. В. "Имерисия" окачествява това решение на СИРИЗА като "пирова победа" на Ципрас заради съществуващите разногласия в партията.

"Алекси отивай на избори и прогони крайните елементи от собствената си партия", препоръчва в. "Ню Йорк таймс" в статия, цитирана от гръцкия печат.
Авторът на статията смята, че компромис за Ципрас ще бъде също ако отиде на извънредни избори още през юни преди да започне преговорите с кредиторите за трети меморандум с тях, който ще бъде съпътстван със спасителен пакет финансова помощ от 50 млрд. евро.

"Ключът за гръцкото споразумение сега се държи от народа", пише "Ню Йорк таймс".

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 13 минути

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 1 час

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 5 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 5 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 6 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 6 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 6 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 6 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 6 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 7 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 7 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 7 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 7 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 8 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 8 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща