Още по темата

Руският президент Владимир Путин пристигна на поклонническо посещение на полуостров Атон, известен като Света гора, средище на многобройни манастири на православната църква, предаде Асошиейтед прес.

В Карея, главният град на Атон, който има статут на автономна манастирска общност в състава на Гърция, Путин бе поздравен от 20 игумени на манастири, 20 монаси и представител на Вселенската патриаршия, под чиято юрисдикция се намира Атон.

Руският президент присъства на служба в негова чест,

по време на която седя на епископския трон.

В кратък отговор на поздравленията Путин благодари на Гръцката православна църква за нейната роля в насърчаването на добрите отношения между Гърция и Русия.

"Атон е източник на нравствените устои на обществото", каза Путин, като благодари за гостоприемството при неговото второ по ред посещение в Света гора.

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: ЕПА/БГНЕС

По-късно Путин ще отиде в манастира Свети Пантелеймон, 

в който живеят 70 руски, украински и други православни монаси. Там той ще участва в честването на 1000 години от присъствието на руски монаси в Атон.

Във връзка с посещението на Путин в Атон бяха предприети безпрецедентни мерки за сигурност. Освен голямата лична охрана на президента, на полуострова дежурят голям брой гръцки полицаи и служители на бреговата охрана, а по маршрута на Путин бяха разположени и снайперисти.