Още по темата

В сайта на президента на Украйна Петро Порошенко беше публикувана петиция, предлагаща страната да се откаже от провеждането на конкурса "Евровизия 2017".

"Украйна трябва честно да се откаже от провеждането на "Евровизия 2017"

и да предостави това право на страната, заела второто или третото място на конкурса. Да се разчита на кредити от Международния валутен фонд (МВФ) за провеждането на проявата представлява непрофесионален подход", се казва в текста на петицията.

На 18 май министърът на финансите Александър Данилюк обеща "трезво да оцени" разходите по провеждането на конкурса в Украйна. При това министърът напомни за предоставянето на това право на друга страна.

"Заради спецификата на своята работа, аз съм длъжен да мисля за бюджета", коментира Данилюк.

"Призовавам трезво да се оценят възможностите и ползите от провеждането на "Евровизия 2017", като проектът трябва да бъде финансово обоснован. 40 млн. долара, това е огромна сума", отбеляза още украинският финансов министър.

Днес министърът на културата на Украйна Евгений Нищук каза, че

"Евровизия 2017" ще струва не по-малко от 14,5 млн. евро,

колкото е похарчила Швеция за организирането на конкурса тази година

Нищук отбеляза, цитиран от украйнската информационна агенция "Униан", че правителството разчита на средства от спонсори.

Министърът допълни още, че вече знае за готовността на Одеса, Лвов, Днепър да поемат домакинството, звъъняли му и кметовете на Киев и Херсон.

От своя страна вицепремиерът на Украйна Павел Розенко заяви, че

конкурсът ще се проведе в Украйна

и въпросът за преотстъпване на правото за неговото провеждане дори не се е обсъждал.

За да може да бъде разгледан документът от президента, той трябва да бъде подписан най-малко от 25 хил. души в продължение на не повече от три месеца. 

Тази година големият победител на стана изпълнителката Джамала и нейната песен "1944 година". Тя спечели вота на милиони зрители. Песента е вдъхновена от изселването по нареждане на Сталин на татарите от Крим през май 1944 г.