Путин за Украйна, Мистралите и ИД – въпроси и отговори с руския президент
Владимир Путин   
Източник: ЕПА/БГНЕС
452

Р усия е способна да преодолее всякакви заплахи, ако обществото остане сплотено. Това увери руският президент Владимир Путин гражданите по време на традиционната „пряка линия“, в която отговаря в ефир на въпроси на граждани.

„Има много заплахи, които няма как да предскажем – призна той, – но запазим ли стабилната вътрешнополитическа ситуация, запазим ли консолидацията на обществото, която виждаме днес, никакви заплахи не са нищо за нас“.

Думите му бяха в отговор на въпрос за новите заплахи за развитието на Русия при днешния силен натиск отвън върху страната, по-специално чрез антируските санкции.

Путин каза още, че

да се налагат на Русия санкции е безполезно и безсмислено,

необходими са опити за постигане на компромис. Смятам, че нашите партньори трябва да осъзнаят, че нещата стоят така, и че те ще трябва все пак да направят опит да потърсят компромис с нас, а не да се придържат към клишета, които смятат за правилни, отбеляза Путин.

Руският президент

за пореден път заяви, че в Украйна няма руски войски,

опровергавайки твърденията на Киев и западните страни, че Москва праща войски и помощ на проруските бунтовници в Източна Украйна.

„На въпроса има ли или не наши войски в Украйна отговарям откровено: руски войски в Украйна няма“, заяви Путин.

Той изрази несъгласие с твърденията, че Русия е „пропуснала“ да забележи, че Украйна се откъсва от сферата ѝ на влияние. „Никакво откъсване не е имало. Украйна е самостоятелна и независима държава и това трябва да се уважава“, подчерта той. И изрази съжаление, че украинският президент Петро Порошенко не се е вслушал в съвета му да не предприема силови действия в Югоизточна Украйна. Смятам, че днешното украинско ръководство прави много грешки и резултатите ще са отрицателни, но такъв е изборът на президента и правителството, каза той.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Нямаме намерение да се месим, не е наша работа да налагаме на Украйна едно или друго поведение, но имаме право да изкажем мнението си и да обърнем внимание върху необходимостта да се спазват Минските споразумения. Искаме те да бъдат изпълнени и очакваме това от всички наши партньори, изтъкна президентът.

Заинтересовани сме от пълно нормализиране на отношенията с Украйна и от своя страна ще направим всичко за постигането му, но на дневен ред стои въпросът за Донбас. Русия не вижда у Киев желание да възстанови икономиката и социалната сфера в Донбас, отбеляза Путин. Москва е заинтересована украинската икономика да излезе от кризата. Те са наши съседи, наши партньори, заинтересовани сме по нашите граници да цари спокойствие и ред и да развиваме икономическите си връзки с благоденстващ партньор, каза президентът.

Изобщо не правя разлика между украинци и руснаци и смятам, че те като цяло са един народ,

отбеляза Путин. Руският президент заяви, че във външната си политика се ръководи не от симпатии и антипатии, а от интересите на страната си.

Според него групировката „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) не заплашва пряко Русия, но специалните служби наблюдават присъединилите се към нея руснаци и граждани на други страни от ОНД.

Тези руснаци се обучават на териториите, контролирани от ИД, а после може да се върнат в Русия. Отчитаме това и се подготвяме. Не мога да кажа, че знаем всички поименно, но знаем приблизителния им брой, къде воюват и къде се обучават, допълни той.

Държавният глава коментира и отказа на много негови колеги да присъстват на тържествата за Деня на победата. Путин заяви, че уважава избора им, но в някои случаи това решение може да се определи като позорно. „Това си е избор на конкретния политически деец, избор на страната, която той представлява... един не иска по собствено желание, на друг не му разрешават от Вашингтон“, отбеляза той.

Руският президент

призна, че след Втората световна война СССР се е опитал „да наложи на източноевропейските страни своя модел на развитие“ и го е правел „със сила“,

което, според Путин, е било неправилно. „Впрочем, по подобен начин се държат сега и американците, опитвайки да наложат своя модел практически на целия свят“, заяви руският президент и предрече, че САЩ също ще претърпят неуспех.

Не е възможно да се поставят на една плоскост нацизмът и сталинизмът, заяви още Путин. „Нацистите пряко, открито и публично са обявили като една от целите на своята политика унищожаването на цели етноси – евреи, цигари, славяни“. После той добави, че „при цялата уродливост на сталинския режим, при всички репресии, при всички заточения на цели народи все пак този режим никога не си е поставял задачата за унищожение“.

По въпроса за договора с Франция за доставка на бойни кораби от типа „Мистрал“, която беше замразена покрай санкциите срещу Русия, Путин каза, че

Москва няма да иска от Париж неустойки за отказа да достави съдовете.

Извършените авансови плащания обаче трябва да бъдат върнати, заяви Путин. Изхождам от това, че френското ръководство, французите, са порядъчни хора и ще ни възстановят парите. Не възнамеряваме да изискваме някакви неустойки или глоби, но разходите, които сме направили, трябва да ни бъдат възстановени, каза руският президент.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Той подчерта, че отказаната доставка на корабите „Мистрал“ по никакъв начин не е повлияла върху отбранителната способност на Русия.

Навремето сключихме тези договори пред всичко, за да подпомогнем нашите партньори и да осигурим натоварване на корабостроителниците им,

обясни Путин.

Той добави обаче, че отказът да бъдат доставени корабите поражда съмнение в надеждността на партньорите от НАТО, „които губят част от суверенитета си“. Тази надеждност е под въпрос и ние, разбира се, ще отчетем това в хода на по-нататъшното си сътрудничество и военно-техническо взаимодействие, добави Путин.

Той коментира и решението си да вдигне ембаргото за доставки на руските системи за ПВО „С-300“ за Иран, като го обоснова с гъвкавата и доброжелателна позиция на Техеран и желанието му да се споразумее със Запада за ядрените си програми.

Руският президент подчерта, че с тези ракетни комплекси Иран ще бъдат сдържащ фактор в Близкия изток предвид ситуацията в Йемен и те няма да са заплаха за Израел, защото са отбранителни.

В „Пряка линия“ Путин и отговаря на въпроси, зададени от гражданите, в пряк телевизионен и радиоефир. За седмица бяха събрани 2 486 000 запитвания към държавния глава. В студиото са поканени политици, обществени дейци и герои от нашумели телевизионни предавания. Сред гостите бяха по-специално бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов и кинорежисьорът Карен Шахназаров.

Днешната „пряка линия“ бе 13-а за Путин, откакто заема висши постове в руската държава – президент и министър-председател. 

Коментари 452
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

452 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Топ 10 свирепи серийни убийци в българската история</p>

Топ 10 най-брутални серийни убийци в българската история

България Преди 2 минути

Или просто тези имена, за които е по-добре да се прекръстим, че никога не сме ги срещали

Парламентът обсъжда изменения в Правилника за организацията и дейността на НС

Парламентът обсъжда изменения в Правилника за организацията и дейността на НС

България Преди 12 минути

В сряда правната комисия прие промени в него

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

България Преди 32 минути

Сериозен трафик и тапи от коли заради пороя има по бул. "Владислав Варненчик", в посока към летището

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

България Преди 38 минути

Все още няма регулации, които да ги забраняват, но Европейският съюз работи над това, обясни експерт

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

Свят Преди 41 минути

Разрешението до голяма степен облекчаваше петролния пазар на южноамериканската страна

<p>Ето къде плащат 18 хил. евро, за да спиш и лежиш</p>

Ето къде плащат 18 хил. евро за два месеца спане и лежане

Свят Преди 48 минути

Как е възможно да ни платят 18 хил. евро за два месеца спане четете в следващите редове

<p>&quot;Молех го да ми остави поне една ръка&quot;</p>

"Молех го да ми остави поне една ръка": Пастор залови църковен крадец, наказа го с мачете

Свят Преди 1 час

Местната асоциация за обществена полиция каза, че напоследък има проблем с наркотиците в Емалахлени

<p>Развръзка с барикадиралия се мъж в София</p>

Полицията изведе барикадиралия се мъж в София

България Преди 1 час

Той е настанен за принудително лечение в Центъра за психично здраве

Силно земетресение разтърси Япония, има пострадали (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Япония, има пострадали (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Епицентърът на труса е бил между островите Кюшу и Шикоку

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Мистерията с „безпрецедентния“ древен паметник, открит във Франция

Свят Преди 1 час

Повече за мистерията около паметника четете в следващите редове

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любовния живот на октоподите може да прочетете в следващите редове

Ленивец

Вижте как ленивец спря движението на оживена улица в Коста Рика (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Подобни инциденти са изключителна рядкост по света

Около 100 българи са блокирани на летището в Дубай

Около 100 българи са блокирани на летището в Дубай

Свят Преди 2 часа

Страната беше обхваната от силни дъждове, които предизвикаха наводнения

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

ЕС осигурява спешно противовъздушна отбрана на Украйна

Свят Преди 2 часа

27-те решиха също да засилят санкциите срещу Иран след ракетното нападение на Техеран над Израел

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 3 часа

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

България Преди 3 часа

От сряда обвинение за участие в престъпна група получи и бившият главен секретар на МВР Живко Koцев